Presadia na Slovensku imigranti svoju kultúru? Čítajte, čo si o nich myslí sociologička Porubänová

    0
    Silvia Porubänová, sociologička (Autor: archív SP)

    Kvóty sú realitou. V tejto súvislosti sa vynára otázka začlenenia migrantov do spoločnosti. Je správne, že imigrantov rozdelia podľa kvót a pôjdu aj do krajín, kam nechceli ísť?

    Sťahovanie národov nie je nič nové

    Sociologička odpovedá, že v otázkach kvót sú už kocky hodené. „Pokiaľ ide o konkrétny výber krajiny, pri terajšom a predpokladanom počte príchodzích jednoducho bude nutné rešpektovať pravidlá prerozdelenia. Priestor na výber krajiny na základe osobnej voľby je pre utečencov už vyčerpaný, dodala. Otázne však je, či sa imigranti dokážu prispôsobiť životu v Európe. „Ak sa niekto rozhodne opustiť všetko, podstúpi strastiplnú cestu, je veľký predpoklad, že disponuje aj vôľou a energiou na lepší život v iných podmienkach, než dosiaľ poznal. Napokon, sťahovanie národov nie je nič nové, ľudia utekali pred vojnami a prenasledovaním i v často márnej nádeji na dôstojnejšie podmienky života,“ myslí si Porubänová.

    Sme obmedzenejší než Nemci?

    Čo čaká utečencov po príchode na Slovensko? Podľa sociologičky po úspešnom zvládnutí azylového procesu a za predpokladu, že sa tu títo ľudia rozhodnú zostať, musia sa pripraviť na začlenenie sa do trhu práce, čo predpokladá osvojenie si jazyka či kultúry. Podľa nej sú Slováci moderný a aktívny národ, preto sa neobáva, že spoločnosť nedokáže vstrebať cudziu kultúru. „Sme horší či obmedzenejší než Nemci?! Verím, že nie,“ dodala.

    Porubänová vidí najväčší problém v strachu Slovákov voči imigrantom v neinformovanosti a negatívnom informovaní zo strany médií. Tiež upozornila na „vyslovené bludy, ktoré sa šíria najmä na sociálnych sieťach“.

    Celý rozhovor si môžete prečítať TU

     

    - Reklama -