Prepadne sa Slovensko medzi krajiny tretieho sveta? Veľké varovanie z úst ekonóma, jeden z pilierov našej ekonomiky má obrovské problémy

    0
    U.S.Steel Košice (Autor: U.S.Steel Košice)

    Svet v roku 2014  vyprodukoval 1 670 miliónov ton ocele. Na EÚ pripadá 162 miliónov ton, z čoho produkcia Slovenska tvorí 4,7 milióna ton. Takmer polovica svetovej produkcie (822 miliónov  ton) sa vyrobila v Číne. Celosvetovo dochádza k poklesu vyťaženosti oceliarní, pričom ich kapacity sú na jednu tretinu nevyužité. Na svete klesá konjunktúra, informuje vo svojom blogu Auxt. „Hlavným dôvodom je makroekonomické spomaľovanie gigantického rastového motora Číny…  exponenciálny rast Číny sa odohral hlavne vďaka výstavbe infraštruktúry a obytných domov. Problémom je, že potenciál na tento rast sa z väčšej časti vyčerpal…  dlhodobý potenciálny rast,“ tvrdí ekonóm a člen strany Sieť a zároveň predkladá analýzu, čo to môže pre nás znamenať. Záver však nie je určite potešujúci.

    Najhorší scenár totiž  hovorí, že rast ekonomiky Číny sa spomalí na 1-3 % HDP. Tento vývoj bude mať podľa Auxta „masívny dosah na dopyt po surovej oceli”, takže táto komodita sa bude na trhoch predávať čoraz ťažšie.

    Róbert Auxt, ekonomický expert strany Sieť (Foto: archív R. A.)

    Cíti to aj Slovensko

    Ako Auxt vysvetľuje, včera 7. 12. 2015 sa akcie matky košickej United States Steel Corporation dokonca prepadli na historické minimá. Od roku 2011 sa prepadli zo zhruba 50 USD za akciu na 7,09 USD. Takýto vývoj na burze znamená, že vyhliadky nielen U. S. Steel nebudú v najbližších rokoch najlepšie.

    V samotnom podniku sa k tejto situácii vyjadrili skôr vyhýbavo. „Situácia v európskom oceliarstve je veľmi komplikovaná a my na to musíme pružne reagovať. Musíme pritom chrániť naše podnikanie a zároveň dodávať našim zákazníkom všetko, čo si objednali v tej najvyššej kvalite,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk hovorca U. S. Steel Košice Ján Bača.

    Denník Košický Korzár už informoval, že „manažment U. S. Steel sa v týchto dňoch vážne zaoberá plánom na drastický úbytok pracovných miest. Podľa informácií denníka je ohrozených až 15 percent pracovných miest, teda o prácu sa musí strachovať vyše 1 500 zamestnancov. Odborári sa preto chcú obrátiť aj na vládnych predstaviteľov.“ Korzár tvrdí, že U. S. Steel v Košiciach plánuje prepúšťanie, pretože sa chce viac zamerať na svoje prevádzky v USA.

    Ako v tejto dramatickej situácii plánuje U. S. Steel Košice postupovať? Hrozí prepúšťanie, alebo dokonca odpredaj spoločnosti? Na tieto otázky ParlamentnýchListov.sk reagovala spoločnosť diplomaticky:  „Pracujeme vo vysoko konkurenčnom prostredí, preto konkrétne spôsoby, ako to robíme, nezverejňujeme.  Určite dodržíme platnú kolektívnu zmluvu,“ reagoval hovorca spoločnosti.

    Aj ďalší ekonómovia varujú, že problémy oceliarní v Košiciach môžu mať veľký vplyv na ekonomiku celej krajiny.  „U. S. Steel je v súčasnosti jedným z troch najväčších súkromných zamestnávateľov na Slovensku. Pri hypotetickej situácii, že by sme tu U. S. Steel nemali, tak by miera nezamestnanosti vzrástla zhruba o 0,4 percenta. Samozrejme, sú naň naviazané ďalšie podniky, takže ten nárast by bol vyšší. Keď sa na to pozrieme z regionálneho hľadiska, na situáciu v Košickom a Prešovskom kraji, tak môžeme konštatovať, že U. S. Steel zamestnáva každého šiesteho človeka v tomto regióne,“ povedal pre ParlamentnéListy.sk analytik X-Trade Brokers Kamil Boroš.

    Celý blog si môžete prečítať TU

    Ide o veľa

    V otázke ďalšieho pokračovania bývalých Východoslovenských železiarní však zďaleka nejde iba o zamestnanosť. Oceliarsky priemysel je pre krajinu strategický. Nahradiť výrobu a technologické procesy napríklad počas vojenského konfliktu môže trvať roky. „Jedným z riešení v tejto situácii, a to hlavne v mene záchrany  1 500 miest v Košiciach, je zavedenie vysokého cla na čínsku oceľ,“ myslí si Auxt. Tým by totiž doteraz lacná čínska zdražela a stala sa na európskom trhu menej konkurencieschopnou. „Ak v EÚ a na Slovensku vymrie oceliarstvo, tak sa dostaneme do pozície tretieho sveta,“ dodáva sieťar.

    - Reklama -