Premiér: Hlavný problém v SaS sú drogy. Háveď zlodejská, Fico do basy, vracajú úder liberáli

    0
    Richard Sulík a Robert Fico (Autor: SITA)

    Na piatkovej tlačovej konferencii sa predseda vlády Robert Fico pustil do strany Sloboda a Solidarita. Týkalo sa to najmä toho, že strana SaS vyzvala špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, aby odstúpil z funkcie.

    Podľa nich by sa k tejto výzve mal pripojiť aj generálny prokurátor Jaromír Čižnár, ktorý jeho „prácu viackrát kritizoval“.

    O Kováčikovom pôsobení písal Denník N, podľa ktorého za osem rokov nepodal v 61 prípadoch ani jednu obžalobu. Podľa SaS je to nehorázne.

    „Pán Čižnár vie iniciovať voči Dušanovi Kováčikovi disciplinárne konanie, žiadame od neho, aby to urobil,” povedal na dnešnej tlačovej konferencii Alojz Baránik. Iba tak sa dá podľa Baránika zistiť, či „obrana, ktorú Kováčik na svoju obhajobu používa, je oprávnená”.

    SaS si myslí, že ak sa na odchod Kováčika z funkcie vyvinie dostatočný tlak, špeciálny prokurátor by tomu mohol podľahnúť. „Tak, ako to bolo v prípade Jozefa Holjenčíka z Úradu pre reguláciu sieťových odvetví SR,” zdôraznil predseda SaS Richard Sulík.

    Sulík si nevie predstaviť, že by Kováčik mal byť vo funkcii ešte nasledujúce roky. Ak Kováčik neodstúpi, je podľa Sulíka vhodné zamýšľať sa nad tým, ako zmeniť zákon, keďže „práve ten ho vo funkcii zabetónoval”.

    Prezentované čísla o Kováčikovej činnosti sú podľa Úradu špeciálnej prokuratúry manipulatívne prezentované. Tento názor má aj policajný prezident Tibor Gašpar. Úrad špeciálnej prokuratúry tvrdí, že Kováčik postupoval a postupuje pri vybavovaní všetkých spisov zákonným spôsobom. Komentovať „uvedené zavádzajúce a vymyslené či nepresné a pravdu ignorujúce vyjadrenia považuje za stratu času”.

    Fico: Bolo príliš veľa bieleho prášku na stole

    Premiér Robert Fico sa zastal Kováčika a povedal, že „ak je niekto presvedčený, že zlyhal, na to sú kontrolné orgány, predsa on je podriadený generálnemu prokurátorovi. Ako keby bolo treba niečo prekryť. Mám taký pocit, že opozícia dostala niekde po frňáku, tak poďme teraz po špeciálnom prokurátorovi. Ja tu nie som na to, aby som hodnotil prácu špeciálneho prokurátora, ale od roku 2004 podala (špeciálna prokuratúra – pozn. red.) viac ako 1100 žalôb. Špeciálny prokurátor je na vrchole tej pyramídy.“

    Fico sa však neubránil útoku na SaS, pričom stranu spojil s drogami. „Hlavný problém, ktorý dnes v SaS majú, to nie sú názorové rozdiely, to sú drogy, ja to myslím vážne. Čo sa zase tvárite všetci, že ste to nikdy nepočuli a nikdy nevideli,” povedal predseda vlády na tlačovej konferencii, pričom Sulíkovo vyjadrenie zhodnotil tak, že „bolo príliš veľa bieleho prášku na stole“.

    Háveď zlodejská, to nech povie Kaliňákovi

    Toto nenechalo chladným samotných poslancov za SaS. Predsedníčka poslaneckého klubu Slobody a Solidarity Natália Blahová si myslí, že celá Ficova tlačovka bola na úrovni štvrtej cenovej skupiny a namiesto riešenia korupcie vyťahuje premiér drogy v opozičnej strane. „Háveď zlodejská už melie z posledného. Tlačovka na úrovni štvrtej cenovej skupiny bez obsluhy. Namiesto riešenia korupcie, ktorej sú priamym zdrojom, začal fűhrer točiť o tom, že v SaS sú problémom drogy. To nech povie svojmu ministrovi Kaliňákovi, keď mu zas skolabuje na verejnosti nosná prepážka,“ napísala poslankyňa na svojom Facebooku.

    Zdroj: Facebook/Naty Blahová

    Blahovej kolegyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová tiež rázne vo svojom statuse odmietla, že by brala drogy, pričom predseda vlády patrí podľa nej do basy.

    Zdroj: Facebook/Lucia Nicholsonová

    Je to nad rámec korektnosti

    Podľa politického analytika Jána Baránka sú slová Roberta Fica nad rámec politického boja. „Sú to veľmi tvrdé a vážne slová. Nemalo by sa to len tak hádzať do vzduchu. Ak chcel Fico naznačiť niečo absurdné, mohol to povedať inak. V prípade, ak má premiér takúto informáciu a má na to dôkazy, tak by mal podať trestné oznámenie, lebo je to trestný čin, ak nemá dôkazy, tak je to nad rámec korektnosti v politickom zápase,“ povedal politológ.

    Autor: OS, TASR

    - Reklama -