Premiér Čiernej Hory si teda poriadne trúfol. Takúto štipľavú poznámku Moskva už dlho nedostala

    0
    Vlajka Čiernej Hory (Autor: APL)

    “Takýto prístup ku krajine, ktorá chce sama určovať svoju budúcnosť, je sklamaním,” vyjadril sa Markovič na pôde parlamentu v Porgorici.

    “Ešte nikdy som nezaznamenal takýto stupeň deštrukcie a primitivizmu. Odráža to charakter tamojšieho režimu,” dodal Markovič na adresu Ruska.

    Markovič sa podľa vlastných slov dopočul, že Moskva zostavila “tajný” zoznam Čiernohorcov, ktorí nesmú cestovať na územie Ruska. Čiernohorské médiá uviedli, že tento zoznam obsahuje približne 70 mien.

    Hovorkyňa ruského veľvyslanectva v Čiernej Hore však tieto informácie označila za nepodložené.

    Na postup Ruska voči poslancovi čiernohorského parlamentu Miodragovi Vukovičovi reagovala Podgorica v pondelok protestnou diplomatickou nótou. Vukovičovi podľa vlastných slov znemožnili po prílete do Moskvy prestúpiť na iné lietadlo, zadržali ho ako nežiaducu osobu a prinútili ho vrátiť sa do vlasti.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že spomínaný poslanec patrí medzi tých, ktorým Rusko zakázalo vstup na svoje územie, reagujúc tak na pripojenie sa balkánskej krajiny k sankciám medzinárodného spoločenstva voči Moskve.

    Čierna Hora sa v júni stane 29. členskou krajinou NATO, čo v Moskve vyvoláva nevôľu. Podgorica tvrdí, že Rusko stojí za októbrovým neúspešným pokusom o štátny prevrat v Čiernej Hore, čo však Moskva opakovane poprela.

    - Reklama -