Prekvapivé slová Fica: Veľmi mi záleží na spolupráci V4, ale životný priestor Slovenska je Európska únia

    0
    Slovenský premiér Robert Fico (vľavo) a predseda EK Jean-Claude Juncker (Autor: TASR)

    Fica mrzí, že sa v poslednom čase objavilo obrovské množstvo klamlivých a nepravdivých informácií, ktorých cieľom je destabilizácia. „Tak si musia povedať páni z opozície, čo chcú. Či si chcú naplniť svoje smiešne stranícke ambície alebo chcú hovoriť o tejto krajine. Každý má právo kritizovať, robiť opozičnú politiku, ale nad všetkým je dnes národnoštátny záujem tohto štátu,“ odkázal.

    Každý premiér vie, že v nejakom okamihu musí ukončiť svoju misiu

    Premiér je presvedčený, že sami seba si nevážime ako krajinu. „Objavujú sa informácie o údajných stretnutiach či tvrdeniach. Som desiaty rok premiérom tohto štátu a každý premiér má svoju životnosť. Každý premiér vie, že v nejakom okamihu musí ukončiť svoju misiu. Ja nehovorím, že ju idem ukončiť zajtra, ale mám pred sebou nejaký čas, ktorý chcem využiť najmä na to, aby táto krajina šliapala ekonomicky a sociálne, aby mala v poriadku verejné financie,“ poznamenal.

    Novinárov Fico vyzval, aby ho neťahali do svojich žabomyších vojen. „Mojou úlohou je garantovať, že táto krajina pôjde ďalej. Máte pocit, že sa zaoberám vecami, ktoré publikujete, ktoré sú často nekorektné a nepravdivé? Nezaujíma ma to. Počkajte, život ide ďalej. V stredu (16. 8.) bude vláda. Prenesme diskusiu na úroveň politických strán. Bude koaličná rada, kde budeme hovoriť, ako to bude ďalej,“ dodal premiér.

    Životným priestorom Slovenska je EÚ

    Predseda vlády sa dotkol aj svojho postoja k vzťahu V4 a EÚ, ako aj úlohy Slovenska v oboch inštitúciách. Premiér dostal otázku, či sa Slovensko vzďaľuje od zoskupenia V4.

    „Nerobme konflikt medzi V4 a Európskou úniou. Mám veľký rešpekt k mojim partnerom. Či je to pani Szydlová, alebo Viktor Orbán, alebo je to český premiér, pán Sobotka. Vnímame toto združenie ako významný nástroj na presadzovanie regionálnych záujmov, pretože V4 je dnes vnímaná ako veľmi silná inštitúcia. Aj z hľadiska ekonomického, ak by nebola V4, tak nemáme v celej EÚ pozitívny hospodársky rast. Sme motorom. Na druhej strane, je dôležité, že pokiaľ sa na rokovaniach Európskej únie zhodneme, vystupovať v záujme 65 miliónov ľudí a nielen v záujme individuálnej krajiny. Poviem to jasne, na jednej strane mi veľmi záleží na spolupráci vo V4, ale životný priestor Slovenskej republiky je Európska únia. Myslím, že touto vetou som povedal úplne všetko,“ uviedol rezolútne Fico.

    A ešte dodal: „Veci tak samozrejmé v jednom okamihu byť nemusia. Považujete samozrejmé, že v Rakúsku platíte eurom. Skúste ale uvažovať o tom, že Európa sa ide významne zmeniť a musí sa zmeniť. V tejto štruktúre, ako Európa je, nemôže jednoducho ďalej fungovať. Mojím záujmom ako predsedu vlády je, aby sme z týchto zmien, ktoré prídu, profitovali.“

    Musíme byť súčasťou jadra, myslí si Fico

    Premiér zároveň poveril ministerstvo zahraničných vecí pod vedením Miroslava Lajčáka koordinovaním činností ostatných ministerstiev pri prijímaní rozhodnutí, ktoré sa týkajú postavenia Slovenskej republiky pri formovaní jadra Európskej únie. Ministri tak nebudú môcť v niektorých oblastiach postupovať rezortne a prihliadať iba na rezortné záujmy, prípadne na záujmy politických strán, ktoré reprezentujú, objasnil.

    Koordinácia sa dotkne aj ministerstva obrany, ktoré Fico menoval ako jeden z príkladov. Pripomenul, že slovenskú armádu čaká významná modernizácia. „Tu veľmi jasne očakávame od ministerstva obrany, že sa v otázkach modernizácie bude správať európsky a spojenecky,“ uviedol s tým, že prvou oblasťou, kde bude môcť Slovensko preukázať hlbšiu účasť v jadre EÚ, bude oblasť vojenských spôsobilostí, pre ktorú sa otvára špeciálny program.

    „Slovensko by malo byť jeho súčasťou, pretože ak vypadneme z tejto hry, tak automaticky vypadávame zo všetkých našich diskusií, že môžeme byť niekedy v jadre Európskej únie,“ uzavrel premiér.

    Autor: TASR, mr

    - Reklama -