Prekrúcanie okupácie z roku 1968 nahnevalo i Zemana, v Rusku sa chce ohradiť

    0
    Miloš Zeman (Autor: Hans Štembera)

    Zeman sa o článku dozvedel po prílete do Moskvy z čiernomorského letoviska Soči, kde v utorok rokoval s rukým prezidentom Vladimirom Putinom. Zeman podľa zdroja z Pražského hradu využije súčasnú návštevu na to, aby sa proti článku na ruskom webe ohradil. Možno tak urobí na stredajšom stretnutí s ruským premiérom Dmitrijom Medvedevom.

    V článku sa uvádza, že Československo by malo byť Sovietskemu zväzu vďačné, že v roku 1968 vyslaním vojsk zabránil tomu, aby Západ uskutočnil v krajine štátny prevrat. Autor článku Leonid Maslovskij má povesť publicistu, ktorý sa snaží rehabilitovať sovietske zriadenie.

    Českú delegáciu prekvapil fakt, že článok vyšiel práve v čase Zemanovej návštevy v Moskve. A navyše v situácii, keď ruská strana opakovane varuje pred prekrúcaním historických faktov.

    Český minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek vyzval prezidenta Zemana, aby na rokovaniach v Rusku rozprával aj o prekrútených informáciách o auguste 1968. Zaorálek sa už na Twitteri ohradil proti materiálu na ruskom webe a svoju reakciu označil za oficiálne stanovisko, pričom o záležitosti informoval aj delegáciu prezidenta.

    Hovorca Pražského hradu Jiří Ovčáček v reakcii na Zaorálkovu výzvu uviedol, že podľa skorších Zemanových výrokov bola okupácia Československa v roku 1968 zločin a tento prezidentov názor je nemenný.

    Pod Zaorálkovým stanoviskom na Twitteri sa rozvinula diskusia užívateľov. Tí ministra vyzývali, aby predvolal ruského veľvyslanca v ČR. Zaorálek odpovedal, že ruský ambasádor je v Rusku so Zemanom.

    Dôrazne proti článku protestoval český minister obrany Martin Stropnický. Výroky na ruskom webe označil za “hrubo lživé”.

    Podľa reakcií ďalších českých politikov je článok ponížením Česka a treba sa proti nemu ohradiť. “Každý slušný človek by sa po tom zobral a odišiel preč, to platí aj pre tých 120 podnikateľov (sprevádzajúcich Zemana),” napísal na Twitteri prvý podpredseda strany TOP 09 Marek Ženíšek, ktorého citoval portál Novinky.cz.

    Predseda hnutia STAN Petr Gazdík označil článok za hlúpy propagandistický materiál, ktorý ukazuje, aké dôležité je byť súčasťou európskych demokratických štátov. 

    - Reklama -