Prekazí Harabin inauguráciu Čaputovej? Pozýva na tlačovku, kde urobí ´zásadné´vyhlásenie

    0
    Zuzana Čaputová a Štefan Harabin na kombosnímke. (Autor: TASR)

    Poznámka redakcie: Nasledujúci text vznikol pred avizovanou tlačovou besedou Štefana Harabina, výstupy z nej nájdete TU.

    Chce hovoriť o svojej politickej budúcnosti, alebo sa od neho dozvieme informácie, ktoré by mohli nejako ovplyvniť slávnostný akt inagurácie novej prezidentky Zuzany Čaputovej naplánovanej na túto sobotu (15.6.)? Ťažko povedať.

    Štefan Harabin, ktorý dnes predpoludním organizuje tlačovú besedu, nechce vopred prezrádzať, čomu sa na nej bude venovať. Vieme iba toľko, že chce na svetlo sveta vyjsť s nejakým zásadným vyhlásením.

    Na základe informácií, ktoré sa v súvislosti s jeho osobou v médiách najmä po prezidentských voľbách objavovali, sa však môžeme domnievať, že dôvodom Harabinovho vystúpenia pred novinármi by mohli byť iba dve už spomínané témy.

    Štefan Harabin hovorí s médiami vo svojej volebnej centrále po zverejnení priebežných neoficiálnych výsledkov Štatistického úradu SR po 1. kole prezidentských volieb v Bratislave 16. marca 2019. (zdroj: TA SR)

    Pre ParlamentéListy.sk Harabin v rozhovore začiatkom mája na otázku, či stále platí, že nebude zakladať politickú stranu síce priamo neodpovedal, zároveň však ani nevylúčil, že stranu založí.

    “Podpora voličov, ktorí si rovnako ako ja uvedomujú hrozby v podobe masovej organizovanej ilegálnej migrácie, hrozbu trvalej okupácie vojskami cudzej mocnosti a rozvracania našej civilizácie, ma zaväzuje a ja ju nenechám bez odozvy,” reagoval. Harabinova odpoveď bola obsiahla a v jej závere ešte uviedol:  “Nemal som v úmysle založiť politickú stranu alebo do niektorej vstúpiť. Ale vnímam realitu. Súčasne vnímam, že tlak na náš štát zo všetkých strán stále pokračuje. Pokračuje aj úmyselná devastácia našej mladej generácie a ožobračovanie obyvateľstva. Vyžaduje si to rázne konať. Aj tieto fakty nesporne ovplyvnia moje ďalšie rozhodnutia.”

    Preziden Andrej Kiska o niečo skôr, konkrétne v apríli, v médiách hovovoril, že Harabinove politcké ambície sú reálne a popri informovaní o vlastnej politickej strane uviedol, že súčasná demokratická opozícia bude vo voľbách bojovať proti zoskupeniu “nedobrých strán”, naznačil pritom spoluprácu Smeru-SD, ĽSNS i strany Štefana Harabina. 

    “Mám informácie z regiónov, že starostov a primátorov pán Harabin vyzýval, aby vstúpili do jeho strany. Som presvedčený, že ju založí,“ dodal v tejto súvislosti Kiska.

    Rovnako medializované sú však aj Harabinove podania na Ústavný súd vo vzťahu k prezidetským voľbám.

    Harabin najprv sťažnosť podal po prvom kole volieb. “”Vo vzťahu k prezidentským voľbám podávam ústavnú sťažnosť, keďže sa neuskutočnili ústavným a zákonným spôsobom. Zápas o budúcnosť Slovenska pokračuje,” uviedol Harabin vo videu zverejnenom na sociálnej sieti. 

    Následne sa na Ústavnom súde sťažoval aj po druhom kole. Vychádzal pritom z rovnakých dôvodov. V podaní označil marcové prezidentské voľby za nezákonné a neústavné, navrhuje ich vyhlásiť za neplatné a opakovať ich.

    Zuzana Čaputová a prezident  Andrej Kiska sú vo volebnej centrále po 2. kole prezidentských volieb 31. marca 2019 v Bratislave. (zdroj: TA SR)

    Čaputová ako víťazka volieb prezidenta podľa Harabina pri financovaní svojej volebnej kampane obišla zákon, a to i v dôsledku kumulácie priamej podpory kandidáta Roberta Mistríka, ktorý pred voľbami odstúpil, a tretích strán.

    Podľa denníka SME sa Harabin minulý týždeň na Ústavný súd obrátil opäť, pričom žiada, aby Čaputová nemohla zložiť sľub dovtedy, kým nevyriešia jeho spomínané dve sťažnosti.

    “Dňa 6. júna bol Ústavnému súdu Slovenskej republiky doručený návrh na neodkladné opatrenie,” potvrdila pre SME hovorkyňa Ústavného súdu.

    Denník zároveň uvádza, že Harabin nepotvrdil, že chce dnes pred novármi hovoriť o svojom návrhu na neodkladné opatrenie. Reagoval, že treba prísť a “uvidíte”.

    Takže do 10.30 h, kedy je začiatok dnešnej tlačovky ohlasený, môžeme len tušiť, čo “zásadné” chce Harabin národu povedať. Zatiaľ je zrejme isté iba to, že na inauguráciu Čaputovej nepríde, napriek tomu, že bol ako neúspešný prezidentský kandidát oficálne pozvaný. Teda aspoň samotný Harabin sa tak predčasom vyjadril… 

    Autor: Redakcia

     

    - Reklama -