Predstava, že Slováci budú pracovať do sedemdesiatky, je pre mňa neakceptovateľná, hovorí Fico. Sociálne práva chce v ústave

    0
    Robert Fico (Autor: TASR)

    Pripomenul, že podľa súčasného nastavenia zákona bude o 18 až 20 rokov vek pri odchode do dôchodku 65 rokov a viac. “Predstava, že ľudia na Slovensku budú pracovať do sedemdesiatky, ak si uvedomíme, za akých podmienok pracovali v minulosti, je pre mňa neakceptovateľná. Preto by som chcel nájsť zhodu v Národnej rade, aby sme ústavne zakotvili hornú hranicu veku odchodu do dôchodku,” avizoval Fico.

    Rovnako si vie predstaviť ústavnú úpravu dôchodkového systému, hoci mal Smer-SD v minulosti voči tomu výhrady. Výhodou by bolo, že sa legislatíva v tejto oblasti nebude meniť tak ľahko ako doteraz. “Ak sa tento systém postupne nejako nastavil, poďme hovoriť aj s opozíciou, či vieme zakotviť existenciu takéhoto dôchodkového systému v Ústave SR. Myslím, že by to významne pomohlo k stabilite tohto mechanizmu,” argumentoval premiér.

    V rámci priorít Smeru-SD na ďalší rok avizoval tiež dokončenie opatrení z aktuálneho sociálneho balíka. Ide napríklad o zvyšovanie príplatkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, o ktorých sa v súčasnosti sporí vláda a zamestnávatelia. “Chcem prisľúbiť, máme pred sebou ešte prakticky dva mesiace, že sme pripravení rokovať, komunikovať a dolaďovať tieto návrhy,” odkázal Fico podnikateľom.

    Podľa vlastných slov si uvedomuje, že tieto zmeny budú mať dopad na podnikateľskú sféru, na druhej strane ich však ako ľavicový politik chce presadiť. “Dotiahnime do konca tieto veci. Približovanie miezd je téma, ktorej Smer-SD musí venovať veľkú pozornosť,” zdôraznil. Vyzval aj ministra financií a podpredsedu strany Petra Kažimíra, aby sa začalo veľmi vážne hovoriť o platoch v štátnej a verejnej správe. “Bude to veľmi, veľmi drahé, len zosúladenie tabuliek s rastom minimálnej mzdy znamená dopad takmer 300 miliónov eur,” vyčíslil Fico.

    Obrovským problémom, na ktorý chce Smer-SD tiež reagovať, je nedostatok pracovnej sily. Slovensko si podľa Fica nemôže dovoliť strácať z tohto dôvodu konkurencieschopnosť a atraktívnosť pre zahraničné investície. “V januári spoločne pripravíme pre Radu solidarity a rozvoja kompletný zoznam opatrení, ktoré budú viesť k tomu, že na tento akútny problém budeme reagovať,” avizoval.

    Musí sa podľa neho napríklad pripraviť zoznam profesií, v ktorých je nedostatok ľudí a tam, kde je to možné, pustiť sa do rekvalifikácie nezamestnaných. “Až keď túto možnosť vyčerpáme, som pripravený hovoriť o tom, že poďme zjednodušovať administratívne postupy pri získavaní pracovnej sily zo zahraničia. Ale najprv musíme pracovať s tou časťou nezamestnaných, ktorých na Slovensku máme,” zdôraznil Fico. Na diskusiu so županmi je podľa neho aj úprava štruktúry stredných škôl, ktorá by bola lepšie prispôsobená potrebám trhu práce.

    Predseda Smeru-SD avizoval aj práce na podpore podnikového nájomného bývania. Návrhy v tejto oblasti podľa neho pripravuje tím okolo Viktora Stromčeka, štátneho tajomníka ministerstva dopravy a výstavby. “Aby sme umožnili veľkým firmám udržať si pracovnú silu v danom regióne. Rovnako robiť také opatrenia, ktoré nebudú znamenať vyľudňovanie niektorých častí Slovenska, lebo aj toho sme svedkami,” dodal Fico.

    - Reklama -