Prečo ste ešte v Nemecku? Vráťte sa domov, je po vojne. Nemecká firma odmietla sýrskeho žiadateľa o prácu a má problém

    0
    migranti, ilustračné foto (Autor: TASR)
    Na vlastnej koži sa o tom presvedčil nemenovaný autosalón v nemeckom meste Warstein, ktoré leží asi 60 kilometrov východným smerom od Dortmundu. O pracovnú pozíciu v autosalóne sa uchádzal sýrsky žiadateľ o azyl Salmi F., ktorý prišiel do krajiny pred dvoma rokmi.
     
    Na rozdiel od mnohých svojich kolegov“ sa naučil pomerne dobre jazyk a s vysokoškolským diplomom a vodičským preukazom mal šancu sa uplatniť na nemeckom pracovnom trhu.
     
    Mnohí z Nemcov sa však pýtajú, prečo by mali sýrski migranti aj naďalej zostať v ich krajine, keď doma v Sýrii sa už vojnový konflikt skončil. Ostatne, nemecká vláda na čele s kancelárkou Angelou Merkelovou na začiatku migračnej krízy pred viac ako dvoma rokmi tvrdila, že stovky tisíc migrantov budú v Nemecku len dočasne a vrátia sa späť do svojich krajín, keď tam bude opäť bezpečne.
     
    Na väčšine územia Sýrie to tak je, ale deportácie napriek tomu nie sú úspešné.
     
    Podobný názor mal aj nemenovaný autosalón zo spomínaného Warsteinu. Žiadateľ o prácu zo Sýrie ako odpoveď na svoju žiadosť dostal list, v ktorom mu bolo povedané, že by sa radšej mal vrátiť do svojej vlasti, pretože tam sa už skončila vojna a pre obnovu krajiny bude potrebnejší ako v Nemecku.
     
    Pomerne logická odpoveď však sýrskeho migranta šokovala a obrátil sa na médiá.
     
    Od svojho príchodu do Nemecka som robil všetko pre to, aby som tu zohnal pracovné miesto,“ uviedol na webe Migazin, ktorý sa zaoberá migráciou.
     
    Chápem, keď o mňa zamestnávateľ nemá záujem. Ale je normálne, aby mi odpísali týmto spôsobom?“ hnevá sa sýrsky patriot.
     
    Prípadu sa okamžite chytili experti na antidiskriminačnú problematiku. Anissa Bacharwalová konštatovala, že list zaslaný spoločnosťou je jasným dôkazom porušenia zákona o rovnakom zaobchádzaní.
     
    Ide o diskrimináciu na základe etnického pôvodu a dotknutá osoba by mala mať aj nárok na odškodnenie.
     
    Spoločnosť sa krátko po zverejnení celej kauzy v médiách ospravedlnila a od listu sa dištancovala.
     
    Reakcia na žiadosť o prácu jedného z našich zamestnancov nebola správna a právom sa stala terčom kritiky. Naša spoločnosť udržiava priateľské kontakty s kolegami z Blízkeho východu. Radi by sme sa príslušnému uchádzačovi o prácu zo Sýrie ospravedlnili a požiadali ho, aby nám dal druhú šancu,“ uviedla spoločnosť v oficiálnom vyhlásení.
    - Reklama -