Prečo si do nemocnice musia ľudia nosiť toaletný papier? Kde je diaľnica D1? Pán Fico, začnite sa venovať veciam, za ktoré ste platený, spustil Sulík

    0
    Richard Sulík (Autor: TASR)

    „Ak je minimálna mzda nízka, tak je celé divadlo bezpredmetné. Ak je vysoká, tak škodí, lebo najmenej kvalifikované práce si nenájdu svojich ,odberateľov‘,“ objasnil Sulík na stránkach Denníka N. Najmenej kvalifikovaných pracovníkov a ľudí bez pracovných návykov podľa neho nikto nezamestná, lebo nevyprodukujú ani hodnotu minimálnej mzdy s odvodmi zamestnávateľa, dovolenkou, stravnými lístkami a ďalšími položkami.

    Sulík vyrátal, že ak je minimálna mzda 500 eur, s odvodmi zamestnávateľa, na ktoré tiež musí zamestnanec zarobiť, je to už 676 eur, s dovolenkou 734 eur a so stravnými lístkami a nejakými dňami ošetrovania členov rodiny atď. je to okolo 800 eur mesačne.

    Kvalifikovaných zamestnancov je nedostatok a napriek tomu máme vyše 200-tisíc nezamestnaných. Šéf liberálov to vysvetľuje tým, že väčšina z dnešných nezamestnaných nemá vzdelanie, návyky, zručnosti a skúsenosti na to, aby mohli robiť práce, ktoré zamestnávatelia potrebujú. No odhŕňať sneh, zametať a kopať kanál by podľa neho mohli. „No za 800 eur? Práve pre tých, ktorí sú v čase silného dopytu po pracovnej sile nezamestnaní, vytvára vysoká minimálna mzda bariéru k zamestnaniu,“ tvrdí.

    Sulík je preto zástancom nízkej minimálnej mzdy a vytvorenia súbehu medzi sociálnou dávkou a nízkou mzdou. „Na jednej strane by to štát nestálo viac, ako ho stojí dnešný dlhodobo nepracujúci, na druhej strane by takýto zamestnanec mal toľko peňazí ako pri citeľne vyššej minimálnej mzde,“ píše.

    Riešením je podľa neho odvodový bonus vytvárajúci súbeh medzi nízkou mzdou a sociálnou dávkou tak, že k mzde dostane zamestnanec aj životné minimum znížené o 10 percent. „Ak by teda niekto robil, povedzme, za 300 eur, dostal by ďalších 170 eur (200 mínus 10 % z 300) a spolu by mal superhrubú mzdu 470 €,“ rozmenil svoj návrh na drobné Sulík.

    Konštatuje, že premiér Fico a minister práce Richter sa do takýchto komplexných úvah nepúšťajú a radšej „populisticky a škodlivo zvyšujú minimálnu mzdu“. Samotný štát ako zamestnávateľ pritom minimálnu mzdu nie vždy dodržiava.

    „Maturovať s nejakým číslom a naváľať súkromným zamestnávateľom vyššie náklady je jednoduché, no nie je to úlohou štátu,“ prízvukuje europoslanec a pýta sa, kde je sľubovaná reforma štátnej správy ESO (skratka je vytvorená zo slov efektívna, spoľahlivá a otvorená), prečo máme najpomalšie súdne konania v Európe, prečo sa v armáde beztrestne stratilo obrovské množstvo nábojov, prečo chýbajú učebnice, kde je diaľnica D1, ktorá mala byť hotová v roku 2010, a prečo si do štátnej nemocnice musia ľudia nosiť toaletný papier. Poukazuje aj na „všadeprítomnú“ korupciu.

    „Takže, pán Fico, prestaňte bantovať minimálnu mzdu a začnite sa venovať veciam, za ktoré ste platený,“ uzatvára svoj blog Sulík.

    - Reklama -