Pre migrantov sa Švédsko mení. Mestá zaviedli na kúpaliskách návštevné hodiny len pre ženy. Chcú vraj vyhovieť rastúcej moslimskej komunite

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
    V niektorých švédskych mestách rastie v uplynulých rokoch komunita moslimov veľmi rýchlo. Tomuto trendu sa začínajú prispôsobovať aj niektoré regióny. Spolu 13 miest vrátane Malmö prišlo s opatrením, ktoré odporcom migrantov zdvihlo tlak. Proti sú nielen oni, ale aj ochrancovia rodovej rovnosti. 
     
    Švédsko je známe svojím rovnoprávnym prístupom k svojim občanom. Týka sa to, samozrejme, aj rovnoprávnosti medzi mužmi a ženami. Tá je podľa viacerých Švédov ohrozená práve opatrením niektorých miest, ktoré vyčleňuje na tamojších kúpaliskách presné návštevné hodiny určené výlučne pre ženy. 
     
    Spomedzi vyše stovky veľkých miest vo Švédsku je to práve Malmö, kde ľudia upozornili na segregáciu mužov a žien v bazénoch. Tamojšia radnica vyhlásila, že sa jej vyhradením hodín na plávanie len pre ženy podarí vyrovnať počet tých, ktoré si prídu zaplávať. „Naše zariadenia používa 40 % žien a 60 % mužov. Naším cieľom je, aby to bol rovnaký podiel u žien aj mužov, dievčať aj chlapcov,“ povedal šéf turistického ruchu v Malmö Johan Hermansson. 
     
    Kritici tohto opatrenia však tvrdia, že ide len o to, aby prišlo viac moslimských žien. Islam totiž zakazuje, aby muži videli obnažené telá cudzích žien. Okrem toho sa objavilo viacero prípadov, v ktorých sa ženy na kúpaliskách nielen vo Švédsku, ale aj ďalších krajinách Európy, stali terčom obťažovania zo strany mladých moslimských migrantov. 
     
    Kúpaliská vo Švédsku desaťročia fungovali v „zmiešanom“ režime a chodili do nich teda muži aj ženy bez rozdielu. Tucet miest to však teraz pomaly začína meniť a o problém sa už zaujíma aj švédsky ombudsman. 

    Integrácia alebo segregácia?

    Oddelenie hodín pre plávanie mužov a žien na plavárňach a kúpaliskách vzbudilo veľmi živú debatu. Časť švédskej spoločnosti tvrdí, že to je zbytočná segregácia žien v situácii, keď sú spoločenské komunity stále rozdielnejšie. Zástancovia kroku, ku ktorým nepatria len moslimovia, tvrdia, že ide o snahu integrovať do švédskej spoločnosti práve moslimskú komunitu. Švédske úrady si tak musia vyberať medzi rovnoprávnosťou medzi pohlaviami a korektnosťou k migrantom moslimského pôvodu. 
     
    Švédski demokrati spolu s tamojšou pobočkou Medzinárodnej asociácie žien (IWA) tvrdia, že ide o krok nesprávnym smerom. „Muži, ktorí sa necítia pohodlne v tých istých bazénoch ako ženy, by tam nemali jednoducho chodiť a my, ženy, by sme sa nemali zaoberať tým, či sa na nás muži pri bazéne pozerajú, alebo či niekto žiarli, alebo nie,“ uviedla Iva Parizkova Ryggeståhl zo švédskej pobočky IWA. 
     
    Zaujímavé je, že segregácia žien a mužov na kúpaliskách vyhovuje aj švédskym feministkám. „Nie sú to len moslimské ženy, ktoré chcú otváracie hodiny v bazénoch samy pre seba, ide o ženy s rôznym spoločenským pozadím,“ pripomenula Toktam Jahangiry, hovorkyňa organizácie Feministiskt Initiativ
     
    Portál Daily Mail pripomína fakt, že vo Švédsku jednoducho už nie je rovnako veľa mužov ako žien. Prvýkrát za vyše 250 rokov je v škandinávskej krajine viac mužov ako žien a tento trend s narastajúcim počtom migrantov, ktorých veľké percento tvoria práve mladí muži, stále rastie. Podľa prieskumu je mužov momentálne o 12-tisíc viac, ale rozdiel sa zväčšuje. 
     
     
     
    - Reklama -