Práca pre mladých nie je a Slovensko je v tom až po uši, tvrdí komentátor

    0
    Ilustračné foto: Slovákov najviac trápi nezamestnanosť (Autor: SITA)

    Peter Bárdy nazval vo svojom komentári na Aktuality.sk Európu kontinentom nezamestnanosti. Podľa jeho slov sa to týka aj Slovenska a podľa neho je dokonca v tom namočené až po uši. Ako uviedol, v EÚ je takmer 4,2 milióna mladých ľudí bez práce. Najhoršia situácia je v Grécku, Taliansku či v Španielsku. „Ale s nimi sa porovnávať skutočne nechceme, aj keď to často robíme, aby vyniklo, akí sme úspešní. Porovnávajme sa s porovnateľnými a chváľme sa tým, čím sa pochváliť môžeme,“ hovorí.

    Bárdy si všíma aj situáciu na Slovensku. Ako poukázal, u nás je bez práce 19,3 % mladých ľudí do 25 rokov, čo znamená, že každý piaty Slovák je nezamestnaný. „Aby to bolo ešte zjavnejšie, z krajín V4 sme suverénne najhorší. Česi majú v porovnaní s nami len 11,6-percentnú nezamestnanosť mladých,“ upozorňuje.

    Podľa Bárdyho ďakovať môžeme nášmu sociálnemu štátu, ktorý je plný istôt a v ktorom prekvitá ekonomika nenormálnym spôsobom. Ako sám hovorí, miléniová generácia, alebo inak generácia Y, môže byť po 70 rokoch prvou, ktorá bude chudobnejšia ako jej rodičia.

    „Nemôžem prijať a neprijmem skutočnosť, že Európa zostáva kontinentom nezamestnanosti mladých ľudí,“ odvoláva sa Bárdy na slová predsedu Európskej komisie J. C. Junckera.

    Peter Bárdy pripomína, že takmer každá vláda po roku 1993, keď vznikla samostatná repulika, dookola opakovala, že je v jej záujme vytvoriť podmienky pre mladých ľudí. Lenže v skutočnosti je to inak a každý, kto chce lepšiu prácu, ide za ňou za naše hranice a opúšťa Slovensko. „Takže áno, nezamestnaný neostane. Ale o to, že si nájdu prácu, sa nepričinili akční úradníci na úradoch práce na čele s ministrom Richterom a ani Juncker, ale niekto úplne iný. Voľný a slobodný európsky trh,“ uzatvára. 

    Autor: luc

    - Reklama -