Pozorujeme revolúciu mladých v Európe? Nová generácia je znechutená ľavicovým establishmentom a búri sa. Výnimkou nie je ani Slovensko

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)
    Medzi mladými voličmi prevláda podľa vlaňajšieho Eurobarometra znechutenie z politiky a čoraz viac ľudí sa preto prikláňa k pravicovým protisystémovým stranám. Voči tradičným politickým stranám, ktoré vládnu v členských krajinách Európskej únie, naopak strácajú dôveru práve mladí voliči. 
     
    Znechutenie z politickej kultúry a vládnych strán je podľa portálu Expres cítiť najmä v krajinách strednej a východnej Európy. Za príklad dávajú našich južných aj severných susedov, ale ani Slovensko na tom nie je inak. 
     
    Podľa výsledkov Eurobarometra, na ktoré sa odvoláva britský Express, len päť percent mladých voličov v Maďarsku verí, že vstupom do politickej strany by dokázali niečo zmeniť. V Poľsku je to o percento viac a na Slovensku verí v zmenu pomocou vstupu do politiky deväť percent mladých voličov. Celoueurópsky priemer je pritom 12 percent. 

    Nástup krajnej pravice, mladí v čele

    V súvislosti s odporom k tradičným vládnucim stranám rastie podpora zoskupení z pravej strany politického spektra. Ultrapravičiarom sa darí napríklad v Maďarsku, kde má stále väčšiu podporu Hnutie za lepšie Maďarsko (Jobbik) a je aj vďaka tomu najsilnejšou opozičnou stranou v krajine. 
     
    Popularitu má Jobbik najmä u mladých, vlani skončila strana druhá, aj keď s veľkým rozdielom za vládnucim Fideszom premiéra Viktora Orbána. „S Jobbikom by politika fungovala lepšie pre ľudí. Vidíme v tejto strane budúcnosť. Sľubovali nám, že sa zlepšia podmienky pre život, ale teraz zaostávame za Rakúskom ešte viac ako predtým (vstupom do EÚ),“ uviedol vysokoškolák András Dániel po nedávnom stretnutí mladých so zástupcami Jobbiku. 
     
    Nálady a znechutenie mladých z politiky po vôli Bruselu sa prejavilo aj na voľbách v Poľsku. Prokatolícka vládna strana Právo a spravodlivosť, ktorá nie je práve probruselská, získala až tretinu hlasov od mladých a podporili ju aj prvovoliči. 
     
    Aj na Slovensku sa prejavil vzostup krajne pravicových a antibruselských nálad v spoločnosti. Po marcových voľbách sa do národnej rady dostala aj Ľudová strana Naše Slovensko pod vedením Mariana Kotlebu. Zoskupenie, ktorého idey viacerí kritici označujú za extrémistické, podporilo takmer štvrť milióna voličov, pričom Kotleba vyhral práve medzi prvovoličmi.
     

    Čo na to analytik?

    Nedôvera Slovákov, že by vstupom do politickej strany dokázali niečo reálne zmeniť k lepšiemu, pramení podľa politického analytika Jána Baránka z toho, že na slovenskú politickú scénu majú vplyv oligarchovia. 
     
    Baránek pre Parlamentné Listy prezradil, čo si myslí o tom, že mladí Slováci nemajú v porovnaní s ostatnými v EÚ záujem o vstup do politických strán. „Je to dané tým, že naše politické strany dosť podliehajú oligarchom, lebo máme jeden volebný obvod a v tom sa ťažšie presadzuje zastupiteľská demokracia,“ povedal nám politický analytik. 
     
    Podľa Baránka si mladí voliči, ktorí odpovedali v Eurobarometri, zrejme ani neuvedomujú, čím je spôsobená ich nedôvera vo vstup do aktívnej politiky. „Je to tým jedným volebným obvodom a pocit majú ľudia správny, že vstupom do politiky by nič nezmenili, lebo reálne cítia, že politické strany podliehajú vplyvu oligarchov,“ skonštatoval. 
     
    Politický analytik Ján Baránek si myslí, že príklon mladých k netradičným a antisystémovým zoskupenia platí aj v prípade ultraľavicových, a nielen ultrapravicových strán. Na Slovensku však žiadne radikálne ľavicové politické zoskupenia nemáme. „Všetky tieto strany majú jeden spoločný jav a tým je fakt, že majú jasne označeného nepriateľa a presne vedia povedať riešenie, či už je reálne, alebo nie, to je, samozrejme, už druhá vec,“ uviedol Baránek pre Parlamentné Listy. 
     
    - Reklama -