Pozor, od budúceho roka nás čakajú zmeny v penzii. Páčiť sa vám však nebudú

    0
    Ilustračné foto (Autor: SITA)

    Robiť budeme dlhšie. Na odchod do dôchodku sa potrebujeme dožiť 62 rokov a 76 dní. Dôchodkový vek sa tak od nového roku oproti ostatným zvýši o celých 76 dní. To je viac ako dva mesiace. Informoval o tom portál pluska.sk.

    Pre tých, ktorí majú na starobný dôchodok nárok už v tomto roku, sa nič nemení. Otázne ostáva, o koľko sa odchod do dôchodku predĺži v roku 2018, keďže dôchodkový vek sa ráta podľa strednej dĺžky života. Už teraz však môžeme počítať s tým, že dôchodkový vek sa bude zvyšovať aj naďalej.

    Aj keď zamestnaných tieto správy nepotešia, podľa odborníkov je nevyhnutné, aby sme pracovali dlhšie. „Ak by sa dôchodkový vek nepredlžoval, narastajúce výdavky na dôchodky by bez adekvátnych opatrení mohli spôsobiť až bankrot krajiny,“ poznamenal riaditeľ INEKO Peter Goliáš. 

    Ako informoval spomínaný portál, neskorší odchod do dôchodku má aj výnimky. Netýka sa to troch skupín ľudí. A to žien, ktoré sa narodili od 1. 1. 1955 do 31. 12. 1961. Tieto ženy môžu ísť na dôchodok skôr. Závisí to od počtu detí, ktoré vychovali. Druhou skupinkou sú ľudia, ktorí pracovali ako baníci, letci či potápači. Neskoršia penzia sa tiež netýka Slovákov, ktorí sa narodili do 31. 12. 1954. Tí buď dôchodkový vek dosiahli, alebo dosiahnu v tomto roku.

    Pre uľahčenie výpočtu dôchodkového veku pri zohľadnení všetkých situácií je na webe Sociálnej poisťovne kalkulačka, ktorá je všetkým k dispozícii.

    Autor: luc


     

    - Reklama -