Čakajú Ukrajinu politické otrasy? Tisícky ľudí v uliciach Kyjeva protestovali proti vláde

    0
    Ukrajina, ilustračné foto (Autor: TASR)

    Dnešné zhromaždenie zorganizovali tri nacionalistické pravicové strany, ktoré obviňujú vládu z nevýraznosti a zmierlivosti v období anektovania ukrajinského Krymského polostrova Ruskom, ktoré tiež podporuje separatistov na východe Ukrajiny.

    Dav v Kyjeve skandoval “Sláva Ukrajine!” a protestujúci niesli pútače s heslami ako “Vláda by mala bojovať proti (ruskému prezidentovi Vladimirovi) Putinovi, nie proti Ukrajincom”.

    Podľa obyvateľa Kyjeva Vasyla Volského úrady nesplnili sľuby, že uskutočnia reformy ekonomiky. “Nenastalo žiadne zlepšenie, situácia sa dokonca zhoršila v porovnaní s tým, čo bývalo. Armáda stále nemá financie, tak ako predtým. Ľudia sú trikrát chudobnejší a úrady s tým nič nerobia,” povedal Volskij.

    Žiadna z troch strán organizujúcich protest – nacionalistická Svoboda, krajne pravicový Pravý sektor a novovytvorený Národný zbor založený členmi Azovského práporu – nie je v súčasnosti zastúpená v parlamente.

    Janukovyč od svojho úteku z Ukrajiny 22. februára 2014 žije v exile v Rusku. Jeho nástupca Petro Porošenko sa snaží priblížiť Ukrajinu k Európskej únii, ale bývalú sovietsku republiku stále sužuje chudoba a korupcia. Navyše, konflikt na východe Ukrajiny stále nie je vyriešený.

    Ukrajinci majú zároveň obavy, že americký prezident Donald Trump možno zruší sankcie uvalené na Rusko za jeho akcie na Ukrajine.

    - Reklama -