Pozor na moslimov. Žiadne náboženstvo mieru. Pápež nemá správne informácie, zaznelo z úst cirkevného experta

    0
    Pápež František sa stretol s moslimskou komunitou. Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    V Egypte narodený orientalista a filozof v rozhovore pre taliansky web La Fede Quotidiana konštatuje, že pápež František nemá o islame dostatočné informácie. „Pápež je nepochybne vo svojich komentároch o islame vedený dobrými úmyslami. Ale o tomto náboženstve nemá dostatok relevantných informácií. Bolo by dobré, keby mu ľudia z jeho okolia povedali o islame viac, pápež by tak bol v obraze,“ uviedol sedemdesiatdeväťročný otec Samir.

    Podľa Samira vyvolávajú pápežove nedostatočne odborné komentáre o islame zmätok medzi veriacimi a škodoradosť v protikatolíckych médiách. „Jeho predchodca, pápež Benedikt XVI., bol opatrnejší, keď sa vyjadroval k islamu,“ porovnával Samir. Pápež František v minulosti napríklad uviedol, že terorizmus nemá nič spoločné s islamom. „Kresťania a moslimovia uctievajú jedného milosrdného Boha,“ vyhlásil okrem iného pápež František.

    Takéto hodnotenie však otec Samir – aktuálne aj profesor na Univerzite svätého Jozefa v Bejrúte – spochybňuje. „V islame a v Koráne je všetko. V niektorých častiach sa hovorí o mieri, ale súčasne sa v nich nájdu aj mnohé nehorázne tvrdenia, ktoré nie sú ani zďaleka mierumilovné. A to najmä na adresu tých, ktorí zastávajú odlišné názory a postoje. Práve preto nie je namieste definovať islam ako náboženstvo mieru,“ argumentuje Samir.

    „Súčasne nie je správne hovoriť, že moslimovia aj kresťania veria v jedného Boha. Pre kresťanov je Boh synonymom lásky, pre moslimov to tak vždy byť nemusí. Dá sa povedať, že obe viery vyznávajú jedného Boha. To však neznamená, že veríme v rovnakého Boha. Som presvedčený o tom, že v mnohých ohľadoch nie je islam zlučiteľný so západnými hodnotami. Islam predstavuje v skutočnosti nielen náboženstvo, ale aj systém, ktorý ovplyvňuje politiku, ekonomiku, spoločnosť a vôbec celý štát.“

    O pár týždňov by mal pápež František navštíviť Samirov rodný Egypt. „Dúfam, že táto návšteva posilní práva tunajších kresťanov, ktorí od zvrhnutia prezidenta Mubáraka v roku 2011 čelia v dôsledku zvyšujúceho sa islamizmu množstvu násilných útokov. Pápež tu nebude mať ľahkú úlohu,“ uviedol pred niekoľkými dňami otec Samir. V nedeľu zasiahlo Egypt násilie namierené proti kresťanskej menšine. Po teroristických útokoch na kostoly zahynulo vyše štyridsať kresťanov.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -