Pozor. Islamskí teroristi „si skrotia“ utečencov, naznačujú Nemci

    0

    Komisár pre európsku susedskú politiku a rokovania o rozšírení Johannes Hahn považuje odmietnutie ďalších utečencov zo strany Nemecka za veľkú geopolitickú chybu. Zastáva sa balkánskych národov a tvrdí, že nie je fér obviňovať ich z nezvládnutia hraničných kontrol. „Z Balkánu by sa nemalo stať parkovisko pre utečencov či zem nikoho,“ cituje americká televízia vyjadrenie európskeho komisára z Rakúska. Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó zase varoval, že do Európy by mohlo nakoniec doraziť až tridsaťpäť miliónov utečencov, medzi ktorými sa skrývajú tisíce teroristov. Spolková spravodajská služba (BND) však odhaduje, že na tzv. balkánsku trasu by malo smerovať maximálne 1,5 milióna utečencov.

    Ďalšiemu náporu utečencov, ako uviedla televízia Fox News, čelí Chorvátsko, kam prišlo v posledných dňoch niekoľko tisíc utečencov zo Srbska. Srbský premiér Aleksandar Vučić obvinil maďarskú políciu z toho, že používala slzný plyn na srbskom území, a vyzval Európsku úniu, aby odsúdila údajné brutálne správanie maďarskej polície voči utečencom a novinárom. „Srbsko dokáže ochrániť svoje územie a národnú dôstojnosť samo a bez cudzej pomoci. Keď to bude potrebné, budeme hájiť aj európske hodnoty,“ vyhlásil predseda srbskej vlády. Pod tlakom je aj Macedónsko, a preto macedónska vláda vyhlásila na budúci rok stav núdze. „Macedónsko zvažuje výstavbu plota na svojej hranici podľa vzoru Maďarska, aj keď to nie je dlhodobé riešenie,“ povedal minister zahraničia krajiny Nikola Poposki.

    Celý text si môžete v angličtine prečítať TU

    Nemecko pred niekoľkými týždňami oznámilo, že tento rok by malo do krajiny doraziť až 800 000 utečencov a mnohí z nich prichádzajú z krajín islamu, čo vzbudzuje značné obavy. Šéf Spolkovej spravodajskej služby Gerhard Schindler tvrdí, že najväčšie bezprostredné nebezpečenstvo predstavujú džihádisti, ktorí už v Nemecku sú: „Pre džihádistov je oveľa ľahšie zadovážiť si falošný alebo ukradnutý pas a dostať sa do lietadla. Skutočné nebezpečenstvo tak pochádza z Európy, sú to tí, ktorí sa do Nemecka a ostatných európskych krajín vracajú z bojísk na Blízkom východe.“ Nemecké úrady zaznamenali aj ďalší znepokojujúci trend, ktorý sa šíri v rámci migračnej vlny. Radikáli sa v Nemecku snažia infiltrovať medzi utečencov a zneužiť ich situáciu. „Musíme byť naozaj veľmi opatrní,“ vyhlásil poslanec Clemens Binninger.

    Kanál Fox News pripomenul, že tieto obavy vzbudilo samotné vyhlásenie Islamského štátu, ktorý avizoval, že v rámci migračnej vlny vysiela do Európy stovky džihádistov. S platnými dokladmi môžu radikáli vstúpiť do Európy bez toho, aby bola ich identita odhalená. Islamský štát sa údajne zmocnil stoviek prázdnych sýrskych pasov, ktoré môže pre tieto účely ľahko využiť. Vo výsledku teda môže na európsky kontinent preniknúť spolu s utečencami veľa radikálnych islamistov z Iraku a Sýrie. „Teroristické útoky v Paríži, Bruseli a vo vlaku na trase medzi Parížom a Amsterdamom mali na svedomí radikalizujúci sa európski moslimovia alebo európski džihádisti,“ uviedol Binninger.

    autor: pro

    - Reklama -