Povolili sex s deťmi! Napísala ministerka o Turecku a toto nasledovalo

    0
    Ilustračná fotografia. (Autor: Jan Rychetský)
    „Turecké rozhodnutie povoliť sex s deťmi pod 15 rokov musí byť zvrátené. Deti potrebujú viac ochrany proti násiliu a sexuálnemu zneužívaniu, nie menej,“ napísala švédska ministerka zahraničných vecí Margot Wallströmová na svoj profil na sociálnej sieti Twitter. Za to si jej turecký kolega Mevlüt Çavuşoglu predvolal švédskeho veľvyslanca v Ankare, aby vysvetlil, o čo ide. 
     

    Nemýlila sa tak úplne

    Vyjadrenie šéfky švédskej diplomacie nebolo celkom presné a stretlo sa na sociálnej sieti s vlnou kritiky nielen od tureckého ministerstva zahraničných vecí, ale aj od tureckej komunity. „Ministerka zahraničných vecí by nemala klamať a nemala by pristupovať k obviňovaniu Turecka. Hovorím áno kritike, ale toto je lož,“ uviedol šéf tureckej diplomacie v reakcii na „twít“ Margot Wallströmovej. 
     
    Wallströmová podľa portálu Politico.eu narážala na nedávne kontroverzné rozhodnutie tureckého ústavného súdu odstrániť z trestného zákonníka legislatívu, ktorá klasifikuje sexuálny akt s deťmi pod 15 rokov ako sexuálne zneužívanie. 
     
    Rozhodnutie padlo potom, keď súd nižšej inštancie namietal, že nie je jasne daný právny rozdiel medzi deťmi a mladistvými. Parlament má teraz pol roka na to, aby pripravil v tomto smere novú legislatívu. Rozhodnutie tureckého ústavného súdu začne platiť 13. januára 2017. Kritici rozhodnutia ústavného súdu tvrdia, že opatrenie povedie k väčšiemu množstvu manželstiev s maloletými. 
     
    Podľa tureckého súdu nie je v zákone rozdiel medzi sexuálnym zneužívaním napríklad 4-ročného dieťaťa a detí medzi 12. až 15. rokom života, keď si už podľa tohto súdu uvedomujú význam sexuálneho styku a malo by sa k týmto prípadom zneužívania pristupovať inak.
     
    - Reklama -