Použitie násilia na dosiahnutie politických cieľov začína byť stále viac akceptované, varuje expert

    0
    Zástava nacistického Nemecka na štadióne v Kyjeve počas futbalového zápasu (Autor: SITA)
    Spolu s radikálnymi islamistami v nemeckej spoločnosti rastie aj počet prívržencov krajnej pravice. Regionálny šéf boja proti terorizmu v spolkovej krajine Durínsko Stephan Kramer na štvrtkovej tlačovej konferencii varoval, že problém, ktorý pretrváva od roku 2015, je stále vypuklejší a musí sa s ním niečo robiť. 
     
    „Každý deň dostaneme hlásenie o podozrení z terorizmu,“ tvrdí Kramer. Ide síce iba o svedectvo z jednej zo spolkových krajín Nemecka, ale riaditeľ bezpečnosti a boja proti terorizmu v Durínsku tvrdí, že veľmi podobne sú na tom v tomto smere aj ďalšie spolkové krajiny, ktoré patrili kedysi do takzvaného „ostbloku“ (východného bloku). 
     
    Pri inej príležitosti Kramer opäť zdôraznil, že rovnaké nebezpečenstvo predstavuje nárast pravicového extrémizmu, ktorý ide ruka v ruke s rastúcim počtom moslimov v nemeckej spoločnosti. Navyše je konanie takýchto skupín čoraz väčšmi prijímané. „Použitie násilia na dosiahnutie politických cieľov začína byť stále viac akceptované,“ tvrdí Kramer s tým, že ide o „existenčný problém“. 
     
    Okrem islamských džihádistov sledujú nemecké bezpečnostné zložky veľmi pozorne aj pravicových extrémistov. Podľa Kramera skúmajú rozvetvenú sieť krajnej pravice, ale zatiaľ ju nemajú zmapovanú. V Durínsku pôsobí ultrapravicová NSU (Nationalsozialistische Untergrund), ktorú úrady zakázali. 
     
    „Nestojíme na sklonku udalostí roku 1933, ale naša demokracia a otvorená spoločnosť je vo vážnom ohrození,“ varuje Kramer. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU
     
    - Reklama -