Potvrdené, dvaja útočníci prišli z Belgicka. Poznáme detaily

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: SITA)

    Prokuratúra súčasne spresnila, že počas sobotňajších policajných razií bolo v oblasti Bruselu zadržaných sedem osôb, ktoré ešte dnes predstúpia pred sudcu. Ten rozhodne o ich prípadnom vzatí do väzby. Podľa prokuratúry vyšetrovatelia pokračujú v preverovaní ich možnej účasti na útokoch v Paríži. V komuniké belgickej federálnej prokuratúry sa uvádza, že francúzski vyšetrovatelia identifikovali ako možných páchateľov útokov v Paríži dvoch občanov Francúzska žijúcich v Bruseli a Molenbeeku.

    Bližšie informácie o páchateľov útokov a zadržaných podozrivých prokuratúra odmietla uviesť. Dodala, že do Bruseli pricestoval aj francúzsky vyšetrovací tím, ktorí bude s belgickými kolegami viesť výsluchy zadržaných a skúmať dôkazový materiál zhabaný počas sobotňajších razií.
    Francúzski vyšetrovatelia poznajú identitu jedného z teroristov, ktorí zajali rukojemníkov v parížskom klube Bataclan. Muža oficiálne identifikovali vďaka odtlačkom prstov.

    Ako v sobotu uviedol parížsky prokurátor Francois Molins, “ide o osobu narodenú 21. novembra 1985 v Courcouronnes, v kraji l’Essonne,” ktorý mal v minulosti osemkrát problémy so zákonom a od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať. Nebol však sledovaný ako podozrivý z členstva alebo sympatií k teroristickým skupinám.

    Francúzska polícia v sobotu zadržala jeho otca a staršieho brata, ako urobila prehliadky v domoch ďalších príbuzných. Zadržaný brat pred novinármi uviedol, že s mužom podozrivým z atentátu nebol dlhší čas v kontakte kvôli rodinným nezhodám. Nevedel ani, že zrejme sympatizoval s islamistami.
    Ďalší samovražedný atentátnik, ktorý bol identifikovaný na základe sýrskeho pasu nájdeného pri jeho tele neďaleko futbalového štadióna Stade de France, nie je osobou známou francúzskym tajným službám, uviedol Molins. Spresnil, že muž sa narodil v roku 1990.

    - Reklama -