Potichu, nenápadne: Trumpova vláda vraj začala robiť pokojnejšiu a ústretovejšiu politiku voči svetu

    0
    Donald Trump (Autor: TASR)

    Spencerová si vo svojom texte všíma prejav amerického ministra Tillersona k pracovníkom jeho úradu. V ňom mal načrtnúť priority americkej zahraničnej politiky.

    Podľa Spencerovej napríklad ani raz nespomenul Obamovo „ťaženie do Ázie“, rovnako ako ďalšieho tradičného spojenca v Ázii, Japonsko. Tichomorským spojencom typu Austrália či Nový Zéland potom podľa všetkého odkázal, že vzťahy budú závisieť od ich príspevkov k americkému boju proti terorizmu.

    O čom však naopak hovoril obsiahlo, boli americké vzťahy s Čínou. „Priznal, že kríza okolo Severnej Kórey je predovšetkým lakmusovým papierikom efektívnosti súčasných vzťahov s Pekingom, oznámil Trumpov úmysel povýšiť strategickú komunikáciu s Čínou, do ktorej by sa po novom malo viac zapojiť priamo politické byro Komunistickej strany Číny, zatiaľ čo obaja prezidenti by na všeobecný dialóg mali len dohliadať,“ opisuje Spencerová. A dodáva, že z prejavu šéfa americkej diplomacie vyplýva, že Trump vníma vzťahy s Čínou ako absolútnu prioritu svojej zahraničnej politiky.

    Reč vraj bola aj o Rusku, pričom prezident Trump chce podľa Tillersona pracovať na zlepšení a stabilizácii vzájomných vzťahov.

    „Medzi ďalšími prioritami potom zazneli ešte vzťahy k Západu a prekvapivo aj k Afrike, kde sa vraj USA hodlajú sústrediť na obchod a investície, čiže fakticky kopírovať ,víťaznú‘ politiku Číny. Z celej Latinskej Ameriky, ktorá bývala ,zadným dvorom USA‘, Tillerson spomenul predovšetkým súčasné nepokoje vo Venezuele a v podobne ,úzkych mantineloch‘ opísal aj budúcu politiku voči Blízkemu východu či Afganistanu,“ všimla si Spencerová.

    „Možno najdôležitejšiu poznámku však Tillerson predniesol v samotnom úvode svojho prejavu: Zdôraznil, že zahraničná politika USA už nebude vedená ,americkou výnimočnosťou‘ a ani ideológiou. Ľudské práva, demokracia a podobne predstavujú síce stále dôležité hodnoty, ale nebudú sa už miešať do zahraničnej politiky,“ podotkla Spencerová.

    Doslova vraj povedal: „Myslím si, že je veľmi dôležité, aby sme si všetci uvedomili rozdiel medzi politikou a hodnotami.“

    „Tým všetkým sa Tillerson a Trump fakticky vracajú k predvolebnému heslu Amerika predovšetkým, ktoré kládlo dôraz na americkú bezpečnosť a ekonomickú prosperitu a implikovalo, že vzťahy so svetom – vrátane aliancií či partnerstiev – budú závisieť od toho, ako budú dotyčné krajiny pre USA (finančne) prínosné,“ uzavrela analytička so slovami, že zahraničná politika v podaní Rexa Tillersona signalizuje radikálnu premenu.

    Celý text si môžete prečítať TU.

    - Reklama -