Posun vo vyšetrovaní vraždy ruského diplomata v Turecku. Prihlásila sa k nej extrémistická sýrska koalícia

    0
    Ruský veľvyslanec v Turecko Andrej Karlov reční počas otvorenia fotografickej výstavy v Ankare (Autor: TASR)

    Ako dnes informovala agentúra TASS, uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré sa objavilo na webovej stránke tejto ozbrojenej koalície, zverejnenom denníkom al-Júm as-Sabá. Turecké bezpečnostné zložky predtým informovali, že v súvislosti s vraždou zadržali 13 osôb, medzi ktorými sú aj blízki príbuzní útočníka Mevlüta Merta Altintaša.

    Ruské ministerstvo zahraničných vecí označilo útok na veľvyslanca za teroristický čin a Vyšetrovací výbor Ruskej federácie sa ním zaoberá ako aktom medzinárodného terorizmu. Rusko v rámci vyšetrovania vyslalo do Turecka 18-členný tím expertov.

    Ku kauze sa dnes vyjadril aj hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý síce odmietol špekulovať o pozadí vraždy ruského diplomata, ale uviedol, že podľa Moskvy nešlo o čin jednotlivca-“osamelého vlka”. Podobný názor – pod podmienkou zachovania anonymity – vyslovili aj viacerí tureckí predstavitelia. 

    Vláda v Ankare oficiálne nezverejnila žiadne predpoklady o motíve a pozadí činu. Podľa nemenovaných predstaviteľov tureckej vlády však vražda ruského diplomata vykazovala “všetky znaky plne profesionálne pripravenej akcie, nie činu jednotlivca”. 

    Turecké provládne médiá podozrievajú z vraždy prívržencov duchovného Fethullaha Gülena, ktorý podľa Ankary zosnoval aj neúspešný pokus o vojenský prevrat v Turecku z júla tohto roku. V reakcii na útok na ruského diplomata dnes ruská Štátna duma schválila rezolúciu, ktorou na vládu nalieha, aby podnikla dodatočné opatrenia na ochranu ruských diplomatov v zahraničí.

    - Reklama -