Posolstvo, ktoré otriasa celým svetom. Aktivista to natrel známej herečke a povedal to priamo: USA bombarduje sedem krajín a vy riešite…

    0
    Meryl Streepová, americká herečka (Autor: TASR)

    Pri odovzdávaní cien Zlatý glóbus zdvihla poniektorých zo stoličiek Meryl Streepová, ktorá si v ďakovnej reči neodpustila hodnotenie na adresu nastupujúceho prezidenta USA. Žiadne mená nepadli, ale všetkým bolo viac než jasné, na koho slová svetoznámej herečky mieria. Išlo o kritiku Donalda Trumpa a jeho výroky na adresu rôznych skupín obyvateľstva vrátane cudzincov a novinárov.

    „Neúcta plodí neúctu. Násilie podnecuje násilie. Keď mocní používajú svoje postavenie na zastrašovanie ostatných, všetci prehráme,“ uviedla na odovzdávaní Zlatých glóbusov Streepová. Herečka kritizovala republikána za znevažovanie telesne postihnutého reportéra denníka New York Times Serga F. Kovaleskeho, ktorého mal Trump vlani na predvolebnom mítingu v Južnej Karolíne urážlivo imitovať. Meno 45. prezidenta USA však ani raz nezaznelo.

    Nad vystúpením Meryl Streepovej sa však pozastavil americký environmentálny aktivista a raper známy pod prezývkou An0maly, ktorý to herečke poriadne vrátil. Na krátkom, niečo viac ako štyri a polminútovom videu mladík poukazuje na to, že Streepovej neprekáža, že USA bombardujú cudzie štáty dronmi, ale neštíti sa poukazovať, že Trump prináša do americkej politiky „neúctu a násilie“. Na oficiálnom profile aktivistu a hudobníka videlo záznam takmer osem miliónov používateľov Facebooku.

    Podobne sa nad vyjadreniami ocenenej herečky pozastavuje aj Ron Paul Institute, ako názov napovedá, založený republikánom a bývalým senátorom Ronom Paulom. Aktivista vo svojom krátkom videu tvrdí, že ho „uráža“, ak ktosi, aj keď nepriamo, tvrdí, že je to práve Trump, kto do americkej politiky prináša „neúctu a násilie“ ako nejaké hrozné novinky.

    Donald Trump nie je výhra, ale…

    „V súčasnosti bombardujeme sedem krajín. IS vznikol z nezodpovednej zahraničnej politiky. Zabili sme Saddáma, zabili se Kaddáfího, pokúsili sme sa zabiť Asada. IS používa všetky americké zbrane, ktoré sme nechali v Iraku. Popri tom má Meryl Streepová tú drzosť, aby sa tvárila, že to Donald Trump priniesol násilie do politiky?“ pýta sa autor videa na zázname.

    Video, ktoré An0maly natočil ako odpoveď na slová Meryl Streepovej, sa na sociálnych sieťach stalo hitom, a to nielen v USA. Záznam so slovenskými titulkami zdieľala facebooková skupina NIE JE TO TAK a videlo ho viac ako 435-tisíc ľudí. V prípade autora nejde pritom o žiadneho republikána, ale ľavicového aktivistu a ekológa, ktorý nepodporuje republikánov ani demokratov.

    „Nehovorím, že keď som videl Donalda Trumpa, povedal som si: Ó, to je ten chlapík, ktorého som si vybral. Tak sa skutočne necítim, ale je to vtip, ak sa chcete tváriť, že násilie a zastrašovanie sú niečím novým pre americký politický život. To je vtip, Meryl Streepová,“ konštatuje v závere videa An0maly.

    Pre Parlamentné listy sa k veci vyjadril politický analytik Eduard Chmelár, ktorý nesúhlasí so správaním sa Donalda Trumpa, ale nepáči sa mu ani pokrytectvo cenami ovenčenej herečky.

    „Treba povedať, že Meryl Streepová bola ticho, keď Američania bombardovali iné krajiny a pod dronmi umierali deti. To vnímam ako pokrytectvo, ale nikdy neočistíme spoločnosť od násilia, ak budeme vnímať násilie takto selektívne, ak budeme moralizovať nad hulvátom, ktorý si zaslúži odsúdenie, ale budeme malomeštiacky mlčať, keď sa vraždia celé zástupy obyvateľstva a ničia celé krajiny,“ zhodnotil Chmelár pre PL.


    - Reklama -