Poslanci skúmali kauzu predsedníctva. Ministerstvo zahraničných vecí zatajuje informácie a manipuluje verejnosť, odkazuje Beblavý

    0
    Miroslav Beblavý (Autor: TASR)

    Dostupné údaje ale potvrdzujú, že úvodné podujatie slovenského predsedníctva v Rade EÚ bolo nehospodárne a zle pripravené. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to povedal nezaradený poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý, podľa ktorého ministerstvo zatajuje informácie a manipuluje verejnosť. K tomu dospel po preštudovaní dokumentov, ktoré poskytlo ministerstvo.

    Poslanci zahraničného parlamentného výboru uskutočnili poslanecký prieskum na ministerstve zahraničných vecí začiatkom decembra na základe podnetu bývalých zamestnancov ministerstva Zuzany Hlávkovej a Pavla Szalaia, ktorí majú podozrenie z predraženia úvodných podujatí k predsedníctvu. Ministerstvo toto obvinenie odmieta.

    Beblavý uviedol, že žiadali dokument obsahujúci určenie predpokladanej ceny zákazky, keď sa celý proces pripravoval. “Namiesto toho ministerstvo poskytlo irelevantný dokument zo súčasnosti spätne zdôvodňujúci, prečo podľa MZV bolo všetko v poriadku,” poznamenal Beblavý. Poslanci podľa neho nedostali ani opis procesu výberu dodávateľa, schvaľovací proces a zdôvodnenie výberu agentúry Evka spomedzi troch predložených ponúk. Beblavý uviedol, že poslanci dostali vybielené maily, v ktorých boli vybielené aj emailové adresy. Podľa Beblavého sa teda nedalo zistiť, z akých ponúk rezort vyberal.

    Beblavý tiež informoval, že poslanci mohli hovoriť len s tými zamestnancami ministerstva, ktorí nepovedia “nič nevhodné”. “Pri ostatných by to bolo porušenie Ústavy SR,” doplnil. Podľa Beblavého MZV u agentúry Evka objednalo podujatie za 156.000 eur na základe podkladu, ktorý bol neúplný a zavádzajúci. “Celý podklad obsahuje štyri riadky navrhovaného programu, šesť riadkov o obsahu vystúpení. Všetko ostatné v ňom obsiahnuté sú banality,” podotkol Beblavý.

    Poslanec je presvedčený, že ministerstvo nevyvrátilo žiadne z kľúčových tvrdení Zuzany Hlávkovej. “Dostupné údaje potvrdzujú, že išlo o nehospodárne a zle pripravené podujatie a že pani Ťapáková na príprave participovala,” povedal Beblavý. Pokiaľ ide o sumu podujatia, poslanci podľa Beblavého vedia preukázateľne, že na akciu “bolo vynaložených minimálne 247.041,44 eur, v čom je zahrnutá agentúra Evka, priestory v SND, honoráre a občerstvenie. 

    Svoje zistenia Beblavý postúpi ostatným členom parlamentného zahraničného výboru, predsedovi vlády Robertovi Ficovi, ministrovi zahraničia Miroslavovi Lajčákovi, ministrovi financií Petrovi Kažimírovi, Najvyššiemu kontrolnému úradu a Úradu pre verejné obstarávanie.

    - Reklama -