Poslanci sa pozrú na platy učiteľov aj pokuty za jazdu bez známky

    0
    Policajti s rodinnými príslušníkmi čakajú na ulici po streľbe v nočnom klube Pulse v Orlande (Autor: TASR)

    O platoch učiteľov aj zachovaní málotriedok by sa malo rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Takýto postup navrhuje vláda, keďže cieľom je, aby boli zmeny účinné už od septembra 2016. Zrýchlený režim musí ešte odobriť plénum.

    Zvýšenie platov pedagógov prináša vládna novela zákona o odmeňovaní niektorých zamestnancov pri výkone práce vo verejnom záujme, v ktorej sa hovorí o šesťpercentnom náraste od 1. septembra. Novela je plnením dvoch záväzkov z Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 – 2020. Zvýšenie platov učiteľov základných, stredných a vysokých škôl by malo v tomto roku stáť 32,5 milióna eur. Najväčšiu položku zaplatí štát, 6,5 milióna eur obce a viac ako 330 000 eur samosprávne kraje.

    So šesťpercentným rastom zárobkov boli nespokojní učitelia, s novelou nesúhlasilo Združenie miest a obcí Slovenska, Konfederácia odborových zväzov, Slovenská akadémia vied, Odborový zväz pracovníkov školstva a vedy na Slovensku, Slovenská komora učiteľov, Asociácia stredných zdravotníckych škôl a Asociácia výchovných poradcov. Slovenská komora učiteľov naďalej žiada do konca tohto roka zvýšiť platy pedagógov o 140 eur. Podľa jej šéfa Vladimíra Crmomana by sa tým zvýšila atraktivita učiteľského povolania.

    Vládny návrh novely školského zákona má zase zabezpečiť, aby nezanikli málotriedky, ktoré nespĺňajú novozavedenú podmienku povinných minimálnych počtov žiakov v triedach. Povinné minimálne počty sa nebudú uplatňovať v školách s vyučovacím jazykom národnostnej menšiny ani v školách s vyučovacím jazykom slovenským. Podľa ministerstva školstva bolo totiž potenciálne ohrozených 60 málotriedok.

    Rezort dopravy chce novelou zákona o diaľničnej známke od októbra znížiť pokutu za jazdu bez platnej elektronickej diaľničnej známky zo súčasných 300 eur na 150 eur. Ministerstvo novelou zároveň upravuje periodicitu pokutovania. To znamená, že ak teraz dostal motorista pokutu za každý deň jazdy bez diaľničnej známky, po novom bude môcť dostať druhú pokutu až po mesiaci od tej prvej. Zároveň motorista, ktorý v priebehu predchádzajúcich 12 mesiacov už zaplatil jednu alebo viac pokút a v súčasnosti opäť zhrešil, ale dodatočne si kúpi ročnú diaľničnú známku, táto pokuta sa mu odpustí.

    Vláda poslala do parlamentu aj nový zákon o dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu, ktorý má posilniť dôveru pri týchto transakciách v rámci EÚ. Právnu normu vypracoval Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) a do slovenskej legislatívy sa ním premieta nariadenie EÚ o elektronickej identifikácii a dôveryhodných službách pre elektronické transakcie na vnútornom trhu (eIDAS) z roku 2014.

    Okrem viacerých opozičných návrhov je na programe aj uzavreté rokovanie pléna, kde sa bude hovoriť o plnení činnosti Slovenskej informačnej služby a plnení úloh Vojenského spravodajstva. V rámci 32-bodovej schôdze čaká na poslancov aj voľba člena Správnej rady Ústavu pamäti národa.

    - Reklama -