Porušujú ústavu, lámu demokraciu, boja sa kauzy Bašternák. Takto vidí opozícia dianie v parlamente

    0
    Národná rada Slovenskej republiky (Autor: SITA)

    Väčšina rozhoduje a my to rešpektujeme. Ale demokracia neznamená, že vládna väčšina bude rozhodovať aj o tom, o čom sa bude hovoriť. Preto aj menšina v parlamente môže zvolávať mimoriadne schôdze. Súčasná väčšina po prvý raz za 26 rokov takéto právo menšiny zmarila. Koalícia evidentne opakovane porušila ústavu, lebo má strach. Vedia, že kauza Bašternák je kauza, ktorú nevedia vysvetliť,” povedal poslanec Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA) s tým, že koalícia má strach o kauze hovoriť, a preto porušuje všetky pravidlá.

    Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS), ktorá otvorila mimoriadnu schôdzu bez elektronickej prezentácie poslancov, uviedla, že opozícia si len chcela uplatniť ústavné právo zvolať schôdzu a vyjadriť nedôveru členovi vlády. “Ako veľmi ich musia kryť, keď dokážu znásilniť ústavu, znemožniť nám viesť schôdzu tým, že odpoja techniku a takouto hrubou silou znemožnia vykonávať mandát? Musia mať veľmi silný dôvod kryť ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a premiéra Fica,” povedala.

    Podľa lídra OĽaNO-NOVA Igora Matoviča Slovensko ešte nebolo v situácii, aby malo premiéra, ktorý v korupcii priamo býva a kryje skorumpovaného ministra vnútra. “Vládna moc vie, že sa musí kauzy Bašternák zbaviť. Ale to, že lámu demokraciu cez koleno, nám dodáva ešte väčšiu silu. Opäť pozývam všetkých ľudí, lebo naše odhodlanie organizovať protesty pred Bonaparte každý pondelok celé leto je tým pádom definitívne,” avizoval.

    Podpredseda SaS Ľubomír Galko tvrdí, že demokracia na Slovensku je ohrozená a demokratické pravidlá sú pošliapavané. “Je neuveriteľné, že poslanci koalície sa znížili k tomu, že sa Lucii Nicholsonovej vyhrážali represiami len za to, že si plnila svoje povinnosti. Konkrétne Miroslav Číž (Smer-SD) sa jej vyhrážal odvolaním z funkcie. Vyzývam preto všetkých občanov, aby pozorne sledovali, čo sa deje v týchto chvíľach v NR SR, lebo toto je obrovský precedens aj do budúcnosti,” uzavrel Galko.

    Nicholsonová dnes vyhlásila, že schôdza na odvolávanie premiéra je otvorená, lebo v sále je evidentne viac ako 76 poslancov, a preto nie je potrebná ich prezentácia cez hlasovacie zariadenie. Tento krok vyvolal hádku a pobúrenie koalície, ktorá dovtedy otvorenie rokovania obštrukciou blokovala. Podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar (#Sieť) vyhlásil, že on jediný má od neprítomného šéfa NR SR Andreja Danka (SNS) poverenie viesť schôdzu a rokovanie odsunul na september.

    - Reklama -