Poprava šiítskeho duchovného rozhnevala celý región. Saudskoarabská vláda je v nemilosti

    0
    Iránsky najvyšší vodca Alí Chameneí (Autor: SITA)

    “Saudskoarabská vláda podporuje teroristov a radikálnych sunnitských extrémistov, pričom popravuje a potláča kritikov vo vlastnej krajine,” uviedol hovorca iránskeho ministerstva zahraničných vecí Hosejn Džábir Ansárí, ktorého citovali tlačové agentúry Reuters a AP. 

    Saudská Arábia dnes už skôr oznámila, že popravila 47 väzňov obvinených z terorizmu. Väčšinu tvorili členovia teroristickej siete al-Káida, ale medzi popravenými sa nachádzal i popredný saudskoarabský šiitský duchovný, šejk Nimr an-Nimr. 

    An-Nimr bol ústrednou osobnosťou šiitských protestov v Bahrajne, ktoré vypukli v roku 2011 v rámci tzv. arabskej jari. Šiitská menšina žije v Saudskej Arábii prevažne na východe a takisto v Bahrajne, kde od sunnitskej monarchie požaduje väčšie práva. 

    An-Nimr bol hlasným kritikom vlády v Bahrajne, kde sunnitmi riadená monarchia tvrdo potlačila šiitmi vedené protesty v roku 2011. Saudská Arábia poslala vtedy do Bahrajnu vojakov, aby pomohli potlačiť povstanie, keďže hrozilo, že sa rozšíri aj za hranice. 

    Rijád – Brat dnes popraveného šiitského duchovného Nimra an-Nimra vyhlásil, že je krokom Saudskej Arábie šokovaný. Muhammad an-Nimr povedal pre tlačovú agentúru AP do telefónu, že poprava spôsobila rodine obrovský šok. “Mysleli sme si, že úrady zaujali politický prístup, aby urovnali spory bez krviprelievania.” Brat dodal, že rodinu ešte nevyzvali, aby si vyzdvihla telo, a že pohreb sa bude konať čo najskôr. Muhammad an-Nimr tiež vyzval ľudí, aby “využili mierové prostriedky na vyjadrenie svojho hnevu”. 

    Bagdad – Poprava významného klerika, šejka Nimra an-Nimra, má za cieľ rozdúchať ostré spory medzi sunnitmi a šiitmi a “spôsobiť v regióne požiar”. Vyhlásil to dnes zákonodarca z vládnej šiitskej koalície v Iraku Muhammad Sajhúd. Poprava bude znamenať koniec vlády v Saudskej Arábii, vyhlásil dnes takisto bývalý iracký premiér Núrí al-Málikí. “Ostro odsudzujeme tieto ohavné sektárske praktiky a tvrdíme, že zločinecká poprava šejka an-Nimra vyústi do zvrhnutia saudskoarabského režimu – tak ako poprava mučeníka Muhammada Bakíra Sadra vyústila do pádu Saddáma Husajna,” uviedol Málikí a na mysli mal ďalšieho popredného šiitského duchovného, zabitého v roku 1980. 

    Saudskoarabská vládnuca rodina spáchala popravou duchovného zločin, vyhlásil dnes takisto vodca vplyvných irackých milícií podporovaných Iránom Abú Mahdí Muhandis. “Poprava an-Nimra je zločin, ktorý sa pripočítava k zločinom Saúdovcov,” povedal Muhandis. 

    Bejrút – Libanonské šiitské hnutie Hizballáh odsúdilo dnešnú popravu významného šiitského klerika Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii a označilo ju za “vraždu”. 
    Hnutie vo vyhlásení uviedlo: “Skutočným dôvodom popravy bolo to, že šejk an-Nimr… požadoval zlepšenie zanedbávaných práv utláčaných ľudí.” Hizballáh tým mal mysli šiitskú menšinu v Saudskej Arábii. 

    Saná – Jemenské hnutie šiitských húsíov smútilo nad dnešnou popravou duchovného Nimra an-Nimra v Saudskej Arábii a označilo ho za “svätého bojovníka”. Húsíovia zároveň popravu ostro odsúdili, informovala agentúra Reuters. Húsíovia sú najvplyvnejšou ozbrojenou šiitskou skupinou na Arabskom polostrove a hlavným nepriateľom saudskorabského kráľovstva, v ktorom dominujú sunniti. 

    “Kráľovská rodina Saúdov po súdnom procese, ktorý bol fraškou, dnes popravila svätého bojovníka a vynikajúceho duchovného Nimra an-Nimra. Je to do očí bijúce porušenie ľudských práv,” uviedli húsíovia v nekrológu na svojej oficiálnej webovej stránke al-Masíra. 

    Vysielanie rovnomennej spravodajskej televízie al-Masíra prerušovali smútočné verše z Koránu. Saudská Arábia a aliancia pozostávajúca zväčša z krajín Perzského zálivu bombardujú húsíov už deväť mesiacov, teda odvtedy, čo táto skupina podnikla v marci operáciu proti jemenskej vláde a vytlačila ju z hlavného mesta Saná.

     

    - Reklama -