Poplach v Taliansku! Za jediný deň dorazili k brehom tisíce utečencov, väčšinou mladých mužov. Krajina hrozí, že…

    0
    Ilustračná fotografia (Autor: TASR)

    Už na začiatku roka 2017 dorazilo do Európy viac utečencov ako v roku 2016. Predovšetkým v Taliansku je dnes situácia veľmi dramatická. Líbyjský premiér Fayez al-Sarraj vyrazil do Európy, aby tu uzavrel podobnú dohodu o spolupráci, akú má EÚ aj s Tureckom. Líbyjský predseda vlády žiada až o 800 miliónov eur. Vďaka týmto peniazom by mohla vláda v Líbyi, ktorá však neovláda celé svoje územie, posilniť hraničný dozor vrátane pobrežnej stráže a vracať utečencov späť do ich domovských krajín na africkom kontinente.

    Líbyjský premiér tvrdí, že štvrtinu tejto sumy, teda 200 miliónov eur, by mala EÚ zaplatiť okamžite, inak hrozí, že prúd utečencov zosilnie. Tieto peniaze vraj Líbya potrebuje na zobstaranie technického vybavenia: nákup gumových člnov, sanitiek, potápačského vybavenia, džípov, vrtuľníkov a tak podobne. O absolútnej nevyhnutnosti poskytnutia týchto prostriedkov sa snaží líbyjský predseda vlády presvedčiť ministrov vnútra EÚ.

    Len nedávno prišlo do Talianska v priebehu 24 hodín 3 370 utečencov. Taliansko preto žiada partnerské krajiny v EÚ o urýchlenú pomoc. Zatiaľ vraj Taliani držia 100 migrantov na svojom území a registrujú ich podľa dublinských pravidiel, ale súčasne hlásia, že sú na pokraji síl. „Európa nám musí pomôcť. A rýchlo,“ povedal otvorene svojim kolegom – ministrom vnútra EÚ – taliansky šéf rezortu Marco Minniti. Francúzsko, Rakúsko ani Švajčiarsko však nejavia veľkú ochotu prijímať utečencov z Talianska. Na Apeninský polostrov sa tak možno valia naozaj veľké problémy.

    Grécky eurokomisár pre migráciu vracia na stôl kvóty

    Taliansky minister preto varoval, že jeho krajina zrejme začne utečencov púšťať ďalej na sever bez ohľadu na to, či o nich niektoré ďalšie krajiny stoja alebo nie. „Vieme, že je to zložité, ale nebudeme mať inú možnosť,“ varoval Minniti.

    Európsky komisár pre migráciu Dimitris Avramopoulos predpokladá, že utečenci, ktorí získajú status utečenca, budú prerozdeľovaní na základe kvót do ďalších krajín EÚ. Grécky politik tak myšlienku povinných kvót stále udržiava pri živote. Súčasne však tento grécky eurokomisár žiada Líbyu, aby uzavrela svoje hranice a utečencov posielala späť. Avramopoulos na druhej strane žiada EÚ, aby Líbyi v jej neľahkej situácii pomohla, predovšetkým s kontrolou hraníc.

    Talianska vláda je odhodlaná urobiť všetko pre to, aby kabinet Fayeza al-Sarraja dostal situáciu v Líbyi pod kontrolu, pretože len so stabilnou vládou, ktorá ovláda svoje územie, sa dá v budúcnosti uzavrieť dohoda podobná zmluve s Tureckom.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    - Reklama -