Poplach na hranici. Maďari povolávajú zálohy, Chorváti volajú o pomoc

    0

    Časť dobrovoľníkov z vojenských záloh povolal minister obrany István Simicskó na návrh náčelníka generálneho štábu Tibora Benköa. Vláda takto reaguje na obrovský nápor migrantov, ktorí prichádzajú do Európy cez takzvanú Balkánsku cestu. Postup síce spomalil plot na hranici so Srbskom, ale to len odklonilo utečeneckú vlnu smerom do Chorvátska.

    Chorváti za 48-hodín prijali vyše 15-tisíc utečencov a ich azylový systém sa zrútil za jediný deň. Chorvátska prezidentka Kolinda Grabarová-Kitarovičová preto žiada o pomoc Európsku úniu. Od Bruselu požaduje ubezpečenie o tom, že krajina dostane pomoc, ktorá jej pomôže vyrovnať sa s obrovským množstvom utečencov. „Musíme zastaviť ten príval, musíme od Európskej únie dostať uistenie, čo sa stane s tými ľuďmi, čo sú už v Chorvátsku, a s tými, čo sa ešte len chystajú cez Chorvátsko onedlho prejsť,“ uviedla chorvátska prezidentka.

    Portál Konzervativnyvyber.sk s odvolaním sa na agentúru TASR informuje o tom, že k téme utečeneckej krízy, ktorá zasiahla aj Chorvátsko sa vyjadril aj premiér Zoran Milanovič. Predseda vlády uviedol, že Záhreb bude pokračovať v smerovaní utečencov na Maďarskú hranicu, kým nebude postavený plot, ktorý na nej rastie. „Donútili sme ich tým, že sme im tam tých ľudí poslali. A budeme v tom pokračovať,“ uviedol premiér Milanovič.

    - Reklama -