Pomôžte migrantom. Žiadajú osobnosti francúzskeho prezidenta

    0
    Migranti nesú vrecia so svojimi osobnými vecami pri severofrancúzskom meste Calais (Autor: TASR)
    Aktivisti zverejnili list adresovaný francúzskemu prezidentovi a spustili petíciu, v ktorej vyzývajú na “dôstojnú migračnú politiku” a koniec “určitého prenasledovania” migrantov.
     
    Miestne úrady v reakcii na iniciatívu uviedli, že sa len usilujú o zachovanie poriadku v meste a zabránenie pašovaniu migrantov.
     
    Francúzsky ombudsman Jacques Toubon tento týždeň vyhlásil, že pri svojom postupe voči migrantom v Calais sa úrady dopúšťajú bezprecedentného porušovania základných práv.
     
    Okolie mesta neďaleko brehov Veľkej Británie je už niekoľko rokov “zhromaždiskom” migrantov túžiacich sa dostať do ostrovnej monarchie. Francúzske orgány v októbri 2016 zlikvidovali utečenecký tábor známy pod označením Džungľa, v ktorom sa v nedôstojných podmienkach zdržiavalo približne 6000-8000 ľudí.
     
    Podľa Toubona sa medzičasom v Calais a okolí nachádza už len zhruba 500-600 migrantov, ktorí sú nútení prespávať pod holým nebom, pretože úrady im neposkytnú provizórne útočisko. V daných lokalitách sa po likvidácii zdrojov vody nemožno ani umývať, ani sa osviežiť pitnou vodou.
     
    - Reklama -