Pomôže to niečomu? Nemci chcú radikálov sledovať pomocou elektronických náramkov

    0
    Heiko Maas (Autor: TASR)

    Podľa Echo24 nemecké bezpečnostné zložky registrujú až 550 radikálov, o ktorých sa predpokladá, že by mohli potenciálne spáchať nejaký teroristický útok. Aj Tunisana Anisa Amriho, útočníka z vianočných trhov v Berlíne, považovali za takého extrémistu, ale ani to nestačilo, aby sa zabránilo spáchaniu masakra v nemeckej metropole.

    Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas sa vyjadril, že „musíme urobiť všetko pre to, aby sme si udržali prehľad o osobách, ktoré môžu predstavovať hrozbu. Nemôže byť tabu ani použitie elektronických náramkov”.

    Maas sa tak bude snažiť nájsť podporu naprieč širokým politickým spektrom, aby sa presadil návrh, ktorý by umožňoval elektronické sledovanie extrémistických páchateľov odsúdených za terorizmus či podporu terorizmu. Podobná metóda by mohla byť zvolená aj na neodsúdené osoby. Odborná verejnosť však apeluje, že nemecké súdy by zákon mohli zmiesť zo stola, keďže by to bol nebezpečný precedens.

    Už od 2011 nemecké úrady sledujú pomocou elektronických náramkov páchateľov sexuálnych a násilných trestných činov, ktorých odsúdili na tri roky väzenia.

    - Reklama -