Poľský minister zahraničných vecí odmietol obvinenie V4 z nesolidárnosti

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    Upozornil, že jeho krajina prijíma početné skupiny ľudí z Ukrajiny. Ako dodal, za minulý rok vydala vyše 900.000 víz pre tých, ktorí utekajú z Ukrajiny pred vojnou, biedou a nedostatkom práce. Rovnako v Poľsku podľa neho žije významné množstvo emigrantov z juhu Európy.Za nenáležité označil obvinenie, že krajiny V4 berú peniaze z eurofondov, ale v migračnej kríze nič nerobia. Ako podčiarkol Waszczykowski, tieto dotácie vyplývajú z európskych zmlúv, a nie sú cenou za dobré správanie.

    Pripomenul, že z každého eura, ktoré štáty dostávajú z fondov EÚ, sa významná časť vráti na západ. “Keby nám chceli zobrať tieto peniaze, bola by to hospodárska katastrofa pre západné firmy a nebolo by to v súlade s európskymi zmluvami,” podčiarkol poľský minister. O tom, že by únia mala odobrať finančné prostriedky tým východoeurópskym členským štátom, ktoré nie sú ochotné súhlasiť s kvótami na prerozdelenie migrantov, dnes znovu hovoril taliansky premiér Matteo Renzi.

    Varoval, že pre protimigračný postoj krajín Vyšehradskej štvorky bude Taliansko na nadchádzajúcich rokovaniach o rozpočte únie na roky 2020-26 o výške svojho rozpočtového príspevku tvrdo rokovať. Waszczykowski potvrdil, že Poľsko zrealizuje svoje záväzky na relokáciu utečencov z Talianska a Grécka, ku ktorým sa zaviazala predchádzajúca vláda. Ide o súčasť plánu EÚ na prerozdelenie približne 160.000 utečencov medzi jednotlivé členské štáty. Proti nim zahlasovalo Slovensko, Maďarsko, Česko a Rumunsko. Slovensko a Maďarsko podali v tejto súvislosti aj žalobu.

    Pre Poľsko to znamená prijať 7000 utečencov. Podľa ministra sa však musí splniť niekoľko podmienok. Jednak má ísť z ich strany o dobrovoľný presun, musia prejsť dôkladnými previerkami a nebudú ohrozovať bezpečnosť štátu. “Ak takých utečencov nájdeme, tak budú môcť žiť v Poľsku,” deklaroval Waszczykowski.

    - Reklama -