Poľsko nie je izolované od Európy, odkázal Macronovi minister zahraničných vecí Waszczykowski

    0
    Witold Waszczykowski (Autor: TASR)

    Waszczykowski na margo komentárov francúzskej hlavy štátu odkázal, že dôkazom o opaku je aktuálna návšteva generálneho tajomníka NATO Jensa Stoltenberga v Poľsku. Dôkazom, že „Poľsko nie je izolované“, je podľa neho aj návšteva ministrov zahraničných vecí Turecka a Rumunska.

    Macron dnes ostro kritizoval poľskú vládu, ktorá je odhodlaná blokovať reformu smernice EÚ o vysielaní pracovníkov do zahraničia. Toto označil ako „názorný príklad chýb“ poľskej vlády.

    Francúzsky prezident Macron zavŕšil dnes svoju trojdňovú cestu po štátoch strednej Európy návštevou Bulharska. Vo Varne na pobreží Čierneho mora rokoval s prezidentom Rumenom Radevom a premiérom Bojkom Borisovom.

    Borisov podľa vlastných slov ľutuje nezhody, ktoré vyvolalo rozhodnutie reformovať smernicu EÚ o vysielaní pracovníkov, ktorá v súčasnosti umožňuje spoločnostiam nasadzovať dočasných pracovníkov v prosperujúcich krajinách za nižšie mzdy.

    Poľsko a Maďarsko s touto reformou nesúhlasia. Macron túto zmenu naopak presadzuje, pretože aktuálny stav podľa neho vytláča západných pracovníkov z pracovného trhu a vytvára tiež tlak na znižovanie miezd, čím sa zvyšujú nerovnosti v životnej úrovni.

    „Poľsko a Maďarsko sú našimi priateľmi a je smutné, že v Európe dochádza k takejto konfrontácii,“ povedal po stretnutí s Macronom Borisov. Bulharský premiér tiež oznámil, že o tejto záležitosti bude v septembri rokovať s poľskou premiérkou Beatou Szydlovou. Sofia by celú záležitosť rada vyriešila skôr, než v januári 2018 prevezme rotujúce predsedníctvo v Rade EÚ.

    - Reklama -