Poľské parlamentné voľby vyhrá PiS. Otázkou je, kto bude vládnuť

    0
    Beata Szydlová, kandidátka na premiérku Poľska za stranu Právo a spravodlivosť (PiS) (Autor: SITA)

    Oba prieskumy ukázali, že voľby vyhrá euroskeptická konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) so ziskom vyše 30 percent hlasov a že nebude mať dostatok hlasov na to, aby vládla sama.

    Jeden prieskum, ktorý uskutočnil inštitút IBRIS, ukázal, že by PiS mohla získať až 37 percent hlasov oproti 23 percentám vládnucej centristickej Občianskej platformy (PO) a priblížiť sa tak k získaniu parlamentnej väčšiny. Takýto výsledok by konzervatívcom relatívne uľahčil nájdenie menšieho koaličného partnera a rýchle sformovanie vlády po voľbách.

    Podľa druhého prieskumu, ktorý uskutočnila agentúra TNS, získa PiS 33 percent hlasov a PO 26 percent, čo znamená, že náskok PiS by nebol až taký veľký.
    Takýto výsledok by sťažil PiS hľadanie vhodných koaličných partnerov spomedzi menších zoskupení usilujúcich sa o parlamentné kreslá. Mohol by dokonca umožniť PO vytvoriť koalíciu s podobne zmýšľajúcimi stranami a zostať pri moci napriek volebnej porážke.

    Popularitu PiS poháňa podľa agentúry Reuters prevažne frustrácia z neschopnosti vládnucej PO podeliť sa o výdobytky z hospodárskeho úspechu Poľska. Krajina nezažila od roku 1991 recesiu a poľská ekonomika v uplynulom desaťročí vzrástla takmer o polovicu. V Poľsku sa však napriek tomu vyskytujú ekonomicky stagnujúce oblasti.

    Ekonomickú nespokojnosť časti Poliakov zhoršujú obavy z reštriktívnych opatrení v zahraničí a z prisťahovalcov, ktoré rozdúchali nárast nacionalizmu a protivládnych nálad medzi mladými voličmi. PiS by mohla vytvoriť koalíciu s populistickým hnutím Kukiz '15 bývalého rockového speváka Pawla Kukiza, ktoré podľa prieskumu TNS získa vo voľbách vyše desať percent hlasov.

    Ďalším spojencom PiS by sa mohla stať euroskeptická, liberálna strana KORWIN (Koalícia za obnovenie republiky – Sloboda a nádej), ktorú by podľa prieskumu TNS volilo päť percent voličov, čo je hranica potrebná na vstup do parlamentu.

    Obe strany by však boli nepohodlnými koaličnými partnermi pre svoj nekonformný postoj proti tradičným stranám. Ak sa však ani jedna z týchto strán nedostane do parlamentu a PiS sa nepodarí vytvoriť koalíciu s niekým iným, PO by mohla zostaviť vládu spoločne s ľavičiarmi alebo trhovo orientovanými zoskupeniami.
    Do úvahy prichádza napríklad Zjednotená ľavica (ZL), ktorá podľa prieskumu TNS získa takmer osem percent hlasov, čo je minimálna hranica pre vstup do parlamentu pre alianciu rôznych strán.

    PO sa tiež usiluje obnoviť svoju alianciu s centristickou agrárnou Poľskou ľudovou stranou (PSL), ktorej prieskum TNS predpovedá zisk piatich percent hlasov. PSL sa k prípadnej povolebnej koalícii nevyjadrila. Vodkyňa Zjednotenej ľavice Barbara Nowacká povedala, že možno bude potrebné vytvoriť koalíciu proti PiS na obranu proeurópskeho smerovania Poľska. Jej úlohou by bolo zabrániť lídrovi PiS Jaroslawovi Kaczynskému uplatniť politiku, ktorú prirovnala k politike maďarského premiéra Viktora Orbána.

    Niektorí politici varovali, že využiť parlamentnú matematiku a nerešpektovať výsledok volieb by mohlo byť kontraproduktívne, pretože voliči by mohli získať pocit, že PiS bola podvodne zbavená moci. “Zdá sa, že sa už chystá… veľká koalícia proti PiS,” povedal v utorok v televíznej debate Adrian Zanberg z malej centristicko-pravicovej strany Razem. “To, nanešťastie, skončí zle, pretože o rok alebo o dva sa PiS vráti,” citovala ho agentúra Reuters.


     

    - Reklama -