Poľská vláda nabáda občanov, aby sa množili ako králiky

    0
    Ilustračné foto. Mamičky kočíkujú v parku vo Varšave. (Autor: TASR)

    Na videu sa králiky kŕmia šalátom a mrkvou, kým jeden z nich – rozprávač – odhaľuje Poliakom tajomstvo veľkej rodiny. To podľa neho spočíva v cvičení, zdravom stravovaní a malej miere stresu. 

    V zábere sa nakrátko objaví aj ľudský pár vychutnávajúci si spoločný romantický piknik. Podľa AP to naznačuje, že romantika môže byť pri snahe o väčšiu rodinu nápomocná. Nie však spolu s alkoholom, čo zase vo videu signalizuje nepoužitý pohár na víno, prevrátený hore dnom.

    “Ak niekedy chcete byť rodičom, nasledujte príklad králikov,” oznamuje video divákom. Ide o doposiaľ posledný z pokusov, ktorými sa konzervatívna vláda 38-miliónového, prevažne katolíckeho Poľska snaží bojovať s nízkou pôrodnosťou.

    Podľa údajov Európskej únie pripadalo v Poľsku v roku 2015 na jednu ženu 1,32 dieťaťa. Takmer rovnako nízke údaje zaznamenali vtedy tiež v Grécku a Španielsku. Jedinou členskou krajinou EÚ, ktorá však mala v roku 2015 nižšiu pôrodnosť než Poľsko, bolo Portugalsko.

    Poľské ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení zaslanom agentúre AP uviedlo, že zmieneným videom sa snažilo povzbudiť Poliakov, aby si v reprodukčnom veku (medzi 18 a 45 rokom života) osvojili zdravý životný štýl vedúci k zlepšeniu ich reprodukčného zdravia. Ministerstvo dodalo, že videom tiež chcelo zvýšiť celkové povedomie verejnosti o týchto otázkach, a to spôsobom, ktorý “nikoho neuráža a nie je vulgárny”. 

    - Reklama -