Poľská demokracia s príchuťou technickej soli. Alebo politické dianie u severných susedov očami komentátora

    0
    Jaroslaw Kaczyňski (Autor: SITA)

    Jednofarebná konzervatívna vláda v Poľsku schválila zákon, podľa ktorého bude musieť ústavný súd rozhodnúť väčšinu sporov dvojtretinovou väčšinou. Na vynesenie právoplatného rozsudku je však potrebné, aby zasadlo aspoň 13 sudcov, v opačnom prípade sa skončí proces nerozhodne, a teda, bez vynesenia rozsudku. Zolo Mikeš v komentári na portáli Aktuality.sk poukazuje práve na riziko zlyhávania rozhodovacích procesov na ústavnom súde.

    „Doteraz platilo, že na posúdenie sporu zasadol päťčlenný súdny senát a verdikt vyniesli nadpolovičnou väčšinou. V októbri však nový poľský parlament ovládaný Kaczynského konzervatívcami zrušil menovanie piatich ústavných sudcov, ktorých nominoval ešte starý parlament. Namiesto nich si konzervatívci vymenovali do ústavného súdu päticu svojich sudcov. No poľský ústavný súd ´si dovolil´ konať a začiatkom decembra túto novelu označil za protiústavnú,“ vysvetľuje Mikeš.

    Nový zákon de facto znamená, že poľských konzervatívcov či už vo vláde, alebo v parlamente nebude môcť žiadna relevantná inštitúcia kontrolovať. Mikeš v súvislosti s aktuálnym dianím v Poľsku tiež pripomína nariadenie poľskej exekutívy na vykonanie nočnej razie v poľsko-slovenskom kontrašpionážnom centre NATO vo Varšave. Komentátor to označil za „diplomatické chrapúňstvo“.

    Celý komentár si môžete prečítať TU.

    „Poľská demokracia pod vedením konzervatívcov začína pripomínať známy škandál s poľskými potravinami. Pri príprave niektorých z nich sa vtedy namiesto jedlej používala technická soľ s veľkým obsahom síranu sodného, ktorý spôsobuje žalúdočné kŕče a nutkanie navštíviť toaletu. Podobne tak aj demokracia v podaní Kaczynského konzervatívcov. Len tá na rozdiel od potravín ešte aj chutí inak. Ako diktatúra…“ uzavrel svoj komentár Zolo Mikeš.

    - Reklama -