Pollák neuspel. V parlamente však osoba rómskej národnosti sedí. Neuhádnete kto

    0
    Peter Pollák určený na rómsku reformu (Autor: SITA)

    „Podľa článku 12 odsek 3 slovenskej ústavy má každý právo slobodne sa rozhodovať o svojej národnosti a ja som toto právo využil,“ obhajuje svoje rozhodnutie Ondrej Dostál v rozhovore pre spravodajský portál TV Markíza tvnoviny.sk.

    Dostál sa v poslednom sčítaní ľudu prihlásil k rómskej národnosti, pričom malo ísť o symbolické vyhlásenie. Podľa jeho názoru by mala mať menšina, ktorá dosahuje podľa odhadov 400- až 500-tisíc ľudí, zastúpenie v parlamente, vyjadril sa Dostál.

    Dostál tiež poukázal na nutnosť zastupovania rómskeho etnika, zvlášť s ohľadom na výsledok ĽSNS v posledných parlamentných voľbách. K veci sa vyjadril aj vajda v osade pri Krásnohorskom Podhradí. „To je dosť trúfalé robiť tieto veci, ale podľa mňa je gesto dobré,“ povedal vajda reportérke. Dostál sa chce tiež rómskej problematike venovať na parlamentnej pôde.

    Peter Pollák, zatiaľ jediný Róm, ktorý sa stal poslancom NR SR, vykonával funkciu splnomocnenca vlády pre rómske menšiny napriek tomu, že bol zvolený na kandidátke opozičných Obyčajných ľudí a nezávislých osobností. Daný post by však v novovzniknutej koalícii mal obsadiť na základe dohody nominant Mosta-Híd. Podľa vyjadrenia Igora Matoviča by Pollák nemal záujem spolupracovať s čerstvo poskladanou koalíciou.

    - Reklama -