Politológ žijúci v USA sa vysmial prezidentovi: Trump bude celú noc googliť, kde je Sýria, kde je Kórea

    0
    Igor Lukeš (Autor: ReproFoto: ČT)

    „Začalo sa to tým, keď pastor ešte pred Trumpovým prejavom čítal známy citát z Biblie o tom, že kráľovstvo božie patrí chudobným a tým, ktorí sú pokorní. Pretože tí, ktorí sú ponížení, budú potom povýšení. A pritom celý svet vie, že nastupujúci prezident sa systematicky chváli svojím bohatstvom, ktoré s nikým rozhodne nezdieľa a to do tej miery, že neplatí dlhé roky vôbec žiadne dane. A čo sa pokory týka, tak Trump je presne opakom pokory,” uviedol Lukeš.

    Samotný Trumpov prejav označil za populistický, ktorý možno poteší ľudí, ktorí ho volili. “A ktorí si myslia, že je možné vrátiť chod dejín o 20 rokov. Ale ja myslím, že každý realistický človek, ktorý chápe podstatu ekonomických vzťahov v 21. storočí, vám povie, že to nie je nič než číry populizmus,” pokračoval Lukeš v kritike Trumpovho prejavu.

    Spojené štáty platia za bezpečnosť Európy, Japonska a Južnej Kórey

    „Napríklad hovoril, že americká stredná trieda stratila svoju predchádzajúcu životnú úroveň, lebo cudzinci ju ukradli. Samozrejme to poteší ľudí, ktorí stratili zamestnanie v textilných továrňach, lebo tričká sa dnes šijú v Bangladéši, vo Vietname alebo v Číne. Ale skúste textilný priemysel vrátiť do Ameriky. To jednoducho nejde, ak nechce človek platiť 90 dolárov za jedno tričko,” myslí si Lukeš.

    Priznal tiež, že od roku 1949 Spojené štáty platia za bezpečnosť západnej Európy, a od konca studenej vojny za bezpečnosť západnej a východnej Európy a Balkánu. Od konca druhej svetovej vojny platí tiež za bezpečnosť Japonska a Južnej Kórey. „V tomto ohľade má rozhodne pravdu. Ale nesmiete zabudnúť, že to je presne agenda, ktorú by mu na stôl dal pán Putin, keby mal prístup do Bieleho domu. To znamená oslabiť NATO a zničiť EÚ. A v tomto ohľade je Trump vlastne na nezaplatenie. Pretože vykonáva agendu, ktorú má už minimálne desať rokov na stole v Kremli pán Putin,” upozornil Lukeš.

    Začudoval sa tiež nad Trumpovým výrokom, podľa ktorého Spojené štáty zamedzia prístupu Číne k umelým ostrovom, ktoré Čína buduje v Juhočínskom mori. „No a čo sa stane, keď tam zajtra Čína vyšle nejakú veľkú námornú skupinu? Budú Spojené štáty naraz vo vojnovom stave s Čínou?” pýta sa v tejto súvislosti Lukeš.

    Neskúsený Trump?

    Trump tiež hovorí, že moc sa vráti do zapadnutých zabudnutých amerických dedín, kde nie sú zamestnaní, ktorí tam bývali po celé dlhé desaťročia. A zároveň hovorí, ako tu vybuduje najmocnejšiu armádu sveta, ktorá zamedzí nukleárnemu pokroku v Severnej Kórei. „Tieto dve veci robiť zároveň je skutočne veľké sústo,” upozornil Lukeš.

    Trumpa považuje za absolútne neskúseného. „Som presvedčený, že Trump bude do noci sedieť v Oválnej pracovni a googliť, kde je Sýria, kde je Kórea.”

    Prechod z jedného prezidenta na druhého je podľa Lukeša nepripravený a program na prvých sto dní je úplne nekonkrétny, plný vágnych sľubov o tom, že Amerika bude znovu veľká. „My všetci sme americkí vlastenci, chceme, aby Amerika bola veľká. Ale ako?” pýta sa Lukeš na záver.

    Celé video si môžete pozrieť TU.

    - Reklama -