Politológ: Koniec moci Západu, je tu storočie Číny a Ruska. Dnešná generácia sa bude mať horšie ako jej predkovia

    0
    Ilustračná fotografia: Americká vlajka (Autor: TASR)

    Západná stredná trieda má obavy, pretože môže počítať s tým, že sa bude mať horšie ako jej predkovia.

    „Západná stredná trieda cíti ohromné ohrozenie. Jednak ekonomické, pretože vstupuje na trh práce prvej generácie, ktorá môže dôvodne očakávať, že sa bude mať horšie ako generácia jej rodičov. Každá generácia po druhej svetovej vojne mohla očakávať, že sa bude mať lepšie ako generácia jej rodičov. Dnešná generácia konfrontovaná s číslami nezamestnanosti v EÚ môže očakávať, že sa bude mať skôr horšie,“ varoval Slačálek.

    Okrem toho nám chýba nejaká vízia budúcnosti. Ak sa dnes mladí ľudia cítia nespokojne, nemajú ani nádej, že sa to zmení k lepšiemu. Posledná veľká vízia budúcnosti – Fukuyamov koniec dejín – sa nenaplnila a ľudia nevedia, čo bude ďalej. Ak vidia nejakú budúcnosť, tak je to budúcnosť blížiacej sa ekologickej krízy, ktorá zmení celý svet, či už sa nám to páči, alebo nie.

    Keď sa rozpadol Sovietsky zväz, zo Spojených štátov sa stala jediná svetová mocnosť. Bolo však len otázkou času, kedy sa toto obdobie skončí. Každá mocnosť raz zoslabne. „Vždy sa nejakým spôsobom vyčerpá a jej koniec znamená nejakú úzkosť,“ konštatoval politológ. Na miesto Západu nastupujú Rusko a Čína, ktoré si, jemne povedané, nelámu hlavu s dodržiavaním ľudských práv.

    Zdroj: Info.cz

    Slabnutie Západu so sebou prináša ešte jeden aspekt. Západný sociálny štát je pomerne robustný a v tejto podobe teda neudržateľný. Ľudia sa budú musieť uskromniť. „Samozrejme, že ich to naštve,“ vyhlásil Slačálek. Zvlášť, keď na Západe vidíme veľké sociálne rozdiely. Najbohatší ľudia bohatnú, chudobní chudobnejú. A keď im poviete, aby sa ešte uskromnili, rozhodne sa im to nebude páčiť.

    „Dnešnú mladú generáciu čaká vážna kríza demokracie a možno ju čaká redefinícia demokracie o tom, aké spoločenské vrstvy ju môžu niesť. Nie je jedinou možnosťou, že demokraciu nesú stredné triedy. Možno sa bude musieť debatovať o tom, ako sa zmení sociálny základ demokracie a aké typy ekonomických reforiem a prerozdeľovania tú demokraciu zachránia,“ pokračoval.

    Táto debata sa vraj nevedie aj preto, že silnie nacionalizmus. Nacionalizmus nehovorí nič iné, než že sa celý svet topí a my patríme medzi tých vyvolených, ktorí budú zachránení. Pričom sa nám navyše môže zdať, že demokracia je v tejto situácii až príliš pomalá.

    Viac nájdete TU.

    - Reklama -