Politická kultúra na Slovensku degraduje: Ide to dolu vodou, konštatuje Pellegrini

    0
    Peter Pellegrini (Autor: TASR)

    Netreba strácať záujem o veci verejné

    Pellegrini odporúča mladým ľuďom, aby sa zaujímali o to, ako žili predošlé generácie a nebrali slobodu a výdobytky dnešnej doby ako samozrejmosť. Zároveň ich vyzval, aby nestrácali záujem o veci verejné, diskutovali, poukazovali na problémy a najmä, aby nerezignovali. “Nech majú radi Slovensko a snažia sa aj oni svojim prístupom každý deň prispieť k tomu, aby sa nám tu žilo ešte lepšie ako doteraz,” povedal premiér.

    Komunizmus

    Komunizmus považuje za nedemokratický režim, ktorý zviazal ľudí do “šablóny” a nedal sa im nadýchnuť. “Nedovolil sa im rozvíjať tak, ako chceli. Nedal im slobodu,” spresnil. Ľudia mali podľa neho na jednej strane isté sociálne istoty ako zabezpečené bývanie, žiadny strach o pracovné miesto, ale na druhej strane tu bola cenzúra a prikazovanie, ako treba fungovať. Pellegrini si myslí, že to v spoločnosti “bublalo” a dospelo až do explózie v roku 1989, ktorú však vníma ako pozitívnu.

    Slovensku sa darí a kvalita života sa približuje na úroveň západného sveta

    Premiér upozornil, žeby sa nemalo zabúdať na to, čím si museli prejsť staršie generácie, ktoré sa museli učiť žiť nanovo a zmena sa ich z ekonomického hľadiska najviac dotkla. Slovensku sa podľa slov Pellegriniho darí a kvalita života sa približuje na úroveň západného sveta.

    “Dobiehame západné krajiny,” deklaruje. V prípade nedávnych medializovaných zlyhaní niektorých sudcov, prokurátorov či policajtov povedal, že na Slovensku sa akoby začala druhá fáza očisty slovenskej spoločnosti. “Predtým sme museli bojovať s mafiánskymi gangmi. Teraz sa budeme musieť vyrovnať s ľuďmi, ktorí sa postavili nad zákon a zneužívali svoje postavenie,” uviedol.

    Kvalita politického súboja degraduje

    Kvalita politického súboja a politická kultúra na Slovensku podľa Pellegriniho degraduje. “Ide to dolu vodou,” podotkol. Tvrdí, že v minulosti v Národnej rade SR vládla úcta jeden k druhému, poslanci sa odborne pripravovali na svoje vystúpenia a argumentovalo sa faktami. “Teraz sa to vymyká obsahu. Útočenie jeden na druhého a predbiehanie sa, kto dokáže povedať výstižnejšiu nadávku či urážku,” poznamenal.

    Vzťahy medzi Slovenskom a Českom sú ukážkové

    Pellegrini vyzval ľudí, aby sa nenechali oklamať rečami o tom, že Slovensku bude lepšie mimo Európskej únie (EÚ). “Pre Slovensko niet iného a lepšieho životného priestoru, ako je EÚ,” povedal. Vzťahy medzi Slovenskom a Českom hodnotí ako pozitívne a ukážkové. “Možno práve to, že sme sa dokázali rozdeliť a prevzali sme zodpovednosť do vlastných rúk, tak nás ešte viac zblížilo,” skonštatoval.

    Slobodu slova vníma ako jeden z výdobytkov Nežnej revolúcie. Podotkol však, že je potrebné, aby aj medzi novinármi fungovali kontrolné mechanizmy a očistili sa od “čiernych oviec”.

     

    - Reklama -