Polícia zatkla Pavla Ruska! Objednal si vraždu, tvrdí mafiánsky boss Černák

    0
    Bývalý politik a spolumajiteľ televízie Markíza Pavol Rusko (Autor: TASR)

    Polícia dnes zadržala bývalého šéfa Televízie Markíza Pavla Ruska. Informuje o tom denník SME. Rusko je podozrivý, že si v roku 1997 v podsvetí objednal vraždu svojej vtedajšej spoločníčky Sylvie Volzovej.

    Denníku to potvrdili zdoje blízke vyšetrovaniu, pričom polícia zatiaľ neposkytla oficiálne stanovisko.

    Prípad rieši Národná kriminálna agentúra. Vyšetrovanie začala na základe trestného oznámenia bývalého šéfa banskobystrického podsvetia Mikuláša Černáka, ktorý si už za iné mafiánske vraždy odpykáva doživotný trest.

    “V predmetnej veci bolo dnešného dňa vznesené obvinenie voči štyrom osobám, jednu osobu zadržali. Ďalšie informácie poskytneme, ak to dôkazná situácia dovolí,” povedal pre SME policajný vyšetrovateľ.

    Už v roku roku 2015 Černák oznámil z väzenia, že bude postupne vypovedať o všetkých vraždách, s ktorými mal niečo spoločné.

    „Rusko povedal, že to bude dobre zaplatené a že jemu tam ide o veľa. Hlavne, že to musí byť urobené čisto,“ uviedol Černák o vražde Volzovej v trestnom oznámení, pričom popísal, ako ho niekedy v októbri alebo novembri 1997 Rusko kontaktoval s požiadavkou likvidácie spoločníčky, s ktorou mal v Markíze dlhšie spory. Údajne za to na osobnom stretnutí s Černákom v jeho kancelárii v Banskej Bystrici ponúkol odmenu 20 miliónov korún (vyše 663 800 eur). Podiely v spoločnosti Markíza Slovakia, ktorá vtedy televíziu prevádzkovala, mali Rusko a Volzová rozdelené na polovicu.

    Podľa plánu malo podsvetie Volzovú uniesť a donútiť ju pred notárom prepísať jej podiel na neznámu osobu. Nasledovať mala jej likvidácia. Rusko podľa Černáka zložil aj zálohu 500-tisíc korún. Stalo sa tak po ďalšom stretnutí v bratislavskom hoteli Holiday Inn, kde už boli aj ľudia zo skupiny sýkorovcov, mali Volzovú sledovať a pripravovať jej únos. Akciu prekazilo zatknutie Černáka v decembri 1997.

    Kontakt s Černákom v uvedenom období priznal Rusko v rozhovore zo začiatku tohto roka, ktorý má SME k dispozícii. Rusko v ňom tvrdil, že u Černáka len overoval informáciu, podľa ktorej si naopak Volzová v podsvetí objednala jeho vraždu.

    Podľa Černáka mal byť scenár vraždy Volozovej podobný ako pri likvidácii bývalého podnikateľa Vladimíra Bachledu, ktorý bol dlho nezvestný. Zhruba pred dvoma rokmi sa Černák priznal, že ho v máji 1997 sám popravil, tiež za sumu 20 miliónov korún. Objednávateľom mal byť údajne bývalý boss bratislavského podsvetia Peter Steinhübel, prezývaný Žaluď, ktorý je už tiež po smrti.

    - Reklama -