Polícia už nevyšetruje Roberta Kaliňáka v kauze únosu vietnamského podnikateľa

    0
    Robert Kaliňák (Autor: TASR)

    V auguste tohto roka vyšla informácia, že Slovensko malo byť zapletené do únosu vietnamského podnikateľa z Nemecka, pričom sme únoscom mali požičať slovenský vládny špeciál. Od začiatku vyšetrovania uplynuli štyri mesiace a krajská prokuratúra v Bratislave odobrila rozhodnutie inšpekcie ministerstva vnútra, že už nebudú vyšetrovať slovenských verejných činiteľov, teda ani podozrivého bývalého ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Informoval o tom Denník N.

    „Doposiaľ vykonaným dokazovaním sa skutočne nepodarilo zistiť, že by niektorý z príslušníkov Policajného zboru alebo niektorý z členov vlády boli účastní či mali vedomosť o nesúhlasnom či proti voľnom naložení štátneho príslušníka Vietnamskej socialistickej republiky do lietadla patriaceho pod letku ministerstva vnútra,“ napísala prokurátorka Soňa Juríčková.

    V súčasnosti sa chcú zaoberať už iba občanmi Vietnamskej socialistickej republiky, ktorí mali Trinh Xuana Thanha uniesť z nemeckého hlavného mesta Berlín. Danými informáciami ale doteraz nedisponuje generálna prokuratúra. Ak jej uznesenie prokurátorky krajskej prokuratúry doručia, bude sa informáciami zaoberať a rozhodne o ďalšom zákonnom postupe.

    Výpovede

    Po výsluchu viacerých policajtov zaznelo, že muži zákona údajne videli, ako dvaja Vietnamci vlečú do vládnej letky tretieho muža ázijského pôvodu, ktorý bol dobitý. Išlo o policajtov Mariána M., Petra F., Martina K. a Róberta S.. Výsluchu sa zúčastnil aj exminister vnútra Robert Kaliňák, ktorý mal mať rokovanie s vietnamským ministrom verejnej bezpečnosti To Lamom vo vládnom hoteli Bôrik, a šéf protokolu ministerstva vnútra Radovan Čulák.

    Z ich výpovedí údajne vyplýva, že dôležitú úlohu pri organizovaní rokovania delegácie zohral bývalý poradca expremiéra Roberta Fica Le Hong Quang. Napriek tomu ho ale polícia údajne nevypočula, pretože už vraj nebýva na Slovensku, ale stále je občanom našej krajiny. Údajne sa výpovede Roberta Kaliňáka a Radovana Čuláka vo veľa veciach nezhodujú. Napríklad aj v tom, kto sa od koho dozvedel aké informácie. V prípade návštevy vietnamskej delegácie Čulák tvrdí, že sa prvotné informácie dozvedel od Roberta Kaliňáka.

    „Ten mu povedal, že všetko ostatné sa dozvie od Le Hong Quanga. Bol to aj vtedajší minister, kto Čulákovi potom, ako mu to povedal Le Hong Quang, potvrdil, že sa pôjde vládnym špeciálom do Moskvy. Kaliňák ale vypovedá inak – tvrdí, že to, že bude vietnamská návšteva, mu ‘pravdepodobne‘ oznámil Le Hong Quang alebo Čulák,“ píše sa na portáli.

    Svedkovia

    Robert Kaliňák na druhej strane tvrdí, že ho o zapožičanie vládnej letky poprosil To Lam. Polícia ale údajne neskúmala ani to, ako sa to stalo. Rovnako mal šéf protokolu uviesť, že v kolóne áut, ktorá sprevádzala vietnamskú delegáciu z letiska na hotel Bôrik, sa nenachádzal on, ale jeho kolegyňa Dominika G., ktorú polícia nevypočúvala. Rovnako ani istého Erika M., ktorý mal Čulákovi volať, aby udelil pravdepodobne unesenému Vietnamcovi výnimku, pretože nemal potrebné víza.

    Nezrovnalosti

    Slovenská strana mala Nemecku pri zisťovaní únosu zatajiť samotný problém s pasom vietnamského podnikateľa. Bolo to v čase, keď nás požiadali o pomoc a inšpekcia sa nezaoberala tým, či policajní funkcionári nemarili vyšetrovanie a nezatajovali podstatné skutočnosti.

    Rovnako sa údajne nezaoberali ani tým, že sme Poľsko oklamali v tom, kto sa nachádza na palube vládnej letky. Najprv mali zamietnuť prelet cez ich územie s vietnamskou delegáciou na palube, následne sme tvrdili, že ide o pracovnú cestu exministra Roberta Kaliňáka a vtedy prelet povolili. Na palube sa ale nenachádzal.

    „Z výsluchu Kaliňáka vyplýva, že ´nevie´, kto ani kedy oznámil leteckému útvaru ministerstva vnútra účel preletu vládneho špeciálu. Polícia to nechala tak a vôbec nevypočula pracovníkov leteckého útvaru, aby sa objasnilo, kto dal na to pokyn. Ak by sme informovali Vietnamcov, že im nebol povolený prelet, zrejme by pri únose zvolili iný variant než Slovensko. To, že sme radšej Poľsko klamali, môže ukazovať na úmysel zo strany vládnych funkcionárov,“ píše portál.

    O celej veci mal byť neskôr informovaný aj exprezident Policajného zboru Tibor Gašpar, ktorého rovnako polícia nevyšetrovala. „Vyšetrovateľ podľa môjho názoru dostatočne rozobral a posúdil dôkaznú situáciu, ako aj existujúci stav,“ píše prokurátorka Juríčková s tým, že konanie Roberta Kaliňáka a policajtov nevykazuje žiadne znaky skutkovej podstaty trestného činu a jediných, ktorých pre danú kauzu vyšetrujú, sú už iba Vietnamci.

    Priebeh

    Podnikateľa a niekdajšieho funkcionára vietnamskej komunistickej strany Trinh Xuan Thanha prinútili údajne násilne nastúpiť do auta v Berlíne a o tri dni neskôr sa mali osoby podozrivé z tohto činu presúvať z Prahy do Bratislavy. 

    Zo sledovania polohy vozidla podozrivých pomocou navigačného systému vyplýva, že prenajaté auto odstavili na parkovisku bratislavského vládneho hotela Bôrik, kde sa práve v daný deň konalo pracovné stretnutie vysokopostavených vietnamských a slovenských politikov.

    Podľa údajov nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) boli medzi účastníkmi tohto stretnutia vietnamský minister verejnej bezpečnosti To Lam, ako aj generál Duong Minh Hung, zástupca šéfa vietnamskej štátnej bezpečnostnej služby, označovaný v danom prípade za hlavného podozrivého. Slovensko podľa denníka zastupoval vtedajší minister vnútra Robert Kaliňák. O únose vypovedali dvaja policajti, ktorí mali vidieť, že vietnamského podnikateľa vlečú do nášho špeciálu. Samotný Robert Kaliňák obvinenia o únose odmieta.

    - Reklama -