Polícia po siedmich rokoch objasnila vraždu renomovaného právnika Ernesta Valka

    0
    Ernest Valko (Autor: SITA)

    O Valkovej vražde sa podľa denníka rozhodol svedčiť človek, ktorý pri nej bol.

    „Národná kriminálna agentúra pod dozorom prokuratúry už niekoľko dní vykonáva úkony smerujúce k tomu, že obviní páchateľa. Bol ním podľa polície lupič. Páchateľa usvedčili jeho spolupáchatelia, ktorí sa proti nemu rozhodli svedčiť a ktorí sú odsúdení pre iné trestné činy,“ píše Denník N.

    Ernesta Valka zavraždili 9. novembra 2010 v jeho dome v Limbachu. Bývalý predseda Ústavného súdu, zastrelený jedným výstrelom, sa venoval viacerým citlivým kauzám. V obciach na okolí sa však v tom čase udialo niekoľko lúpeží. O tejto možnosti ako motíve vraždy hovoril už bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak. „Skoro všetky prípady sú identické a z ich spáchania sme obvinili konkrétnych ľudí,“ uviedol Spišiak pred piatimi rokmi. Páchatelia lúpeží sú uväznení. Podľa Spišiaka sa Valko vo vlastnom dome bránil. „Expertízne skúmania tomu nasvedčujú. Nebolo to vykonané tak, že vrah čakal s úmyslom ho zavraždiť,“ doplnil vtedy.

    Bude vecou ďalšieho dokazovania, či skutočne ten, kto bude obvinený z vraždy prominentného právnika Ernesta Valka, alebo kto už je obvinený z tohto trestného činu, je páchateľom. Uviedol to dnes pre TASR bývalý dlhoročný vyšetrovateľ a v súčasnosti advokát Peter Vačok.

    „Nielen rodina, ale aj verejnosť očakávala a má v podstate právo na pravdivú odpoveď, kto a za akých okolností zavraždil Ernesta Valka. Ale isteže, to je zatiaľ len správa a bude vecou ďalšieho dokazovania, či skutočne ten, kto bude obvinený, alebo kto už je obvinený z tohto trestného činu, je skutočne páchateľom,“ povedal Vačok.

    „Ak sa podarilo tento prípad objasniť, som rád, pretože to bol môj dobrý priateľ a zároveň som si istý, že nešlo o nejakú lúpežnú vraždu len tak pre nejaké peniaze, ale podľa mňa za tým treba hľadať nejaké pozadie. To si myslím dodnes, pokiaľ ma nepresvedčia iné dôkazy o opaku,“ povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný.

    Objasniť vraždu advokáta Ernesta Valka po siedmich rokoch bolo skutočne náročné. Uviedol dnes pre TASR bývalý šéf slovenských vyšetrovateľov Jaroslav Ivor.

    “Ja osobne to hodnotím predovšetkým ako úspech polície, pretože objasniť vraždu po siedmich rokoch je skutočne veľmi náročné, veľmi zložité a domnievam sa, že v tomto prípade polícia nestratila záujem o tento prípad a podrobne rozpracovávala každú informáciu, ktorá sa o prípade vyskytla. Ja som už viackrát prezentoval, že pri trestných činoch vrážd je veľmi dôležitá práca na mieste činu a prvé tri dni takzvaného pátrania po horúcej stope – vyhodnotiť, zabezpečiť, analyzovať a dokázať využiť všetky dôkazy z miesta činu,” povedal Ivor.

    Podľa jeho slov ak sa to nepodarí, či už z objektívnych, alebo subjektívnych príčin, dôkazná situácia sa potom zo dňa na deň, z mesiaca na mesiac, z roka na rok zhoršuje a je čoraz slabšia. V takom prípade polícia nesmie poľaviť a nesmie akúkoľvek informáciu, ktorú dostane o prípade, podceniť. 

    “Ja by som bol veľmi rád, keby toto obvinenie sa preukázalo aj v priebehu vyšetrovania nazhromaždením príslušného množstva dôkazov, aby bolo možné podať obžalobu a páchateľa alebo páchateľov postaviť pred súd,” dodal Ivor.

    Je úspechom polície, že aj po časovom odstupe sa podarilo objasniť vraždu prominentného advokáta Ernesta Valka. Pre TASR to dnes uviedol bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak.

    “Ja sa osobne teším, ak je to naozaj tak, že sa podarilo objasniť vraždu Valka a gratulujem polícii, že to dokázala. Vidieť, že dá sa postupovať aj s časovým odstupom, niekedy v takýchto prípadoch je ten časový odstup možno nevyhnutný kvôli operatívnej situácii, ktorá existuje,” povedal Spišiak.

    “Samozrejme, ako som už spomenul, niekedy je nevyhnutný časový odstup, pretože páchateľ časom stratí ostražitosť. Myslí si, že už je všetko zabudnuté, niekde sa pochváli, niečo niekde povie, spolupáchatelia, svedkovia začnú hovoriť. Viete, časom sa všetko – buď ihneď, alebo potom s veľkým časovým odstupom – ukáže,” dodal bývalý policajný prezident.

    Valko bol v rokoch 1990 až 1991 podpredsedom Snemovne ľudu Federálneho zhromaždenia ČSFR. Neskôr zastupoval štát ako advokát napríklad v kauzách Tipos, SPP a Duckého zmenky. V roku 2006 ho zadržala polícia spolu s podnikateľom Ladislavom Rehákom, ktorého zastupoval. Na Valkovom pohrebe sa mu za to ospravedlnila vtedajšia premiérka Iveta Radičová. Prezident Andrej Kiska udelil Valkovi minulý rok štátne vyznamenanie in memoriam.

    Autor: TASR, rp

    - Reklama -