Polícia o obnovení vyšetrovania vraždy Remiáša zatiaľ neinformuje

    0
    Pamätný kríž na mieste vraždy bývalého policajta Róberta Remiáša (Autor: TASR)

    Polícia bude naďalej pokračovať vo vyšetrovaní vraždy Remiáša a bude preverovať informácie, ktoré doteraz neboli známe. Polícii sa úspešne podarilo v minulých rokoch vrátiť k prípadom, ktoré sa vtedy javili ako nevyriešiteľné. Uviedol koncom apríla prezident Policajného zboru SR Tibor Gašpar. Vtedy uplynulo 20 rokov od zavraždenia Róberta Remiáša.

    “Musíte vychádzať z toho, že ak by boli doteraz verifikované informácie, kto stál za vraždou Remiáša, tak z nich sú už dnes osoby obvinené. V terajšej fáze vyšetrovania nie je možné bližšie informovať o stave znovuobnoveného vyšetrovania,” zdôraznil okrem iného Gašpar.

    Vyšetrovateľ policajného zboru vydal dňa 8. februára tohto roku uznesenie, ktorým pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša z apríla 1996. Na vydanie tohto rozhodnutia dal písomný pokyn prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, 1. apríla informovali o tom hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka a hovorkyňa Generálnej prokuratúry (GP) SR Andrea Predajňová.

    Lexa, Kováč ml., Sýkora, Roháč

    Róbert Remiáš zomrel pri výbuchu svojho auta dňa 29. apríla 1996 v Bratislave na križovatke ulíc Botanická, Karloveská a Devínska cesta. Muž bol spojkou s bývalým príslušníkom SIS Oskarom Fegyveresom, ktorý vypovedal, že na zavlečení syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča sa podieľala tajná služba. Policajný vyšetrovateľ obvinil z vraždy Remiáša dvoch údajných vykonávateľov Jozefa Roháča a Imricha Oláha.

    Šéf vyšetrovateľov polície Jaroslav Ivor v roku 1999 uviedol, že Remiáša zavraždili až na druhý pokus. Ešte pred 31. augustom 1995, keď uniesli exprezidentovho syna Michala Kováča ml., mal Miroslav Sýkora požiadať Roháča, aby zabezpečil výbušninu, zhotovil nástražný výbušný systém a umiestnil ho pod vozidlo BMW Remiášovej manželky. Iniciáciu výbušného systému mal zabezpečiť Imrich Oláh spolu s dvoma mužmi. Tento systém však zlyhal. Nový nástražný výbušný systém niekedy medzi 31. augustom 1995 a 29. aprílom 1996 umiestnili pod zadnú nápravu vozidla. Remiáš umrel na šok v dôsledku nadmerných účinkov ohňa a vysokej teploty.

    Pre údajný návod na Remiášovu vraždu bol od decembra 2002 stíhaný aj bývalý riaditeľ SIS Ivan Lexa. Ten obvinenie označil za vykonštruované. Na vražde sa mal podieľať aj bývalý boss bratislavského podsvetia Miroslav Sýkora, u ktorého si podľa obvinenia Ivan Lexa vraždu objednal. Miroslava Sýkoru zavraždili 6. februára 1997 pri bratislavskom hoteli Holiday Inn.

    Bratislavská krajská prokuratúra zastavila trestné stíhanie Imricha Oláha a Jozefa Roháča za vraždu Róberta Remiáša dňa 18. septembra 2006. “Vyšetrovaním bolo preukázané, že títo dvaja obvinení skutok nespáchali,” uviedol vtedajší generálny prokurátor SR Dobroslav Trnka. V roku 2006 tiež zastavili trestné stíhanie Ivana Lexu.

    - Reklama -