Polícia nekonala na Nový rok rasisticky a kritika zásahov v Kolíne je podľa Merkelovej zástupcu „absurdná a šialená“

    0
    Stanica v Kolíne nad Rýnom (Autor: Hans Štembera)

    Líder sociálnych demokratov (SPD) a zástupca kancelárky Angely Merkelovej sa postavil proti všetkým kritikom policajných zákrokov v Kolíne. Práve tam rozmiestnili najviac hliadok, aby sa nestali podobné prípady sexuálneho zneužívania gangmi migrantov ako minulý rok. Takzvané rasové profilovanie, teda policajná prehliadka osôb vytipovaných na základe rasy, nie je podľa Sigmara Gabriela žiadna diskriminácia, ale iba opis reality.

    „S rasovým profilovaním ľudí zo severnej Afriky polícia nerobí nič iné, než popisuje realitu, lebo tak ako vlani stovky mladých mužov, ktorí prišli zo severnej Afriky, sa znova stretli v Kolíne,“ obhajoval prácu polície vicekancelár bez toho, aby použil označenie migranti.

    Sigmar Gabriel rázne odmietol akúkoľvek kritiku na adresu polície za zásahy počas osláv Nového roka 2017 v Kolíne aj iných nemeckých mestách. Obvinenia, že úspešné zabránenie násiliu, krádežiam a znásilňovaniu na základe rasového profilovania je nejakým spôsobom rasistické, označil vicekancelár za „absurdné a šialené“.

    „Čo konkrétne mala polícia robiť inak, ak nemala konfrontovať práve tieto skupiny zo severnej Afriky a nedovoliť im vstúpiť do centra Kolína?“ pýta sa Gabriel.

    Celý text v nemčine nájdete TU.

     

    - Reklama -