Poliačik si kopol do opozície. Nie, určite nie, reagoval na to, či by mohla v súčasnosti vládnuť

    0
    Martin Poliačik (Autor: TASR)

    Osem mesiacov po voľbách považuje Poliačik SaS za stabilnú, najsilnejšiu opozičnú stranu. „Ja v jej mene robím dosť práce v parlamente a na tom zatiaľ nechcem nič moc meniť,“ povedal pre aktuality.sk. Momentálne teda neuvažuje nad odchodom zo strany.

    O Poliačikovi sa povráva, že má hodnotovo veľmi blízko k Progresívnemu Slovensku. Aj v rozhovore potvrdil, že s mnohými ľuďmi z partie okolo Ivana Štefunka sa pozná roky a názorovo „sme si s mnohými veľmi blízki, s inými menej. Pre túto chvíľu to ale pre mňa znamená len to, že im držím palce, aby sa im podarilo získať dôveru ľudí. Vidím v nich veľmi schopných, potenciálnych partnerov. To je ale nateraz všetko“.

    Poliačik opakovane priznal, že v niektorých otázkach sa s predsedom liberálov Richardom Sulíkom rozchádzajú. „Väčšinou je to tak, že čím viac ideme do konkrétnych riešení, tým viac sa tá zhoda nachádza. Kým sa však pohybujeme na úrovni ideologickej, čo má liberalizmus byť, tam zhodu nachádzame ťažšie.“ Zároveň dúfa, že zo SaS sa nestáva strana jedného muža. Spomína pritom silné politické talenty, ktoré môžu byť áčkovými tvárami v liberálnej strane, konkrétne mennuje Jozefa Rajtára či Luciu Ďuriš Nicholsonovú.

    Predseda výboru NR SR pre nezlúčitelňosť funkcií tvrdí, že SaS by spolu s OĽaNO vedeli vytvoriť základ budúcej vládnej štruktúry, „ale tam sa to v rámci dnešnej opozičnej zostavy končí. Nikto iný príčetný tam už nie je“.

    Hoci predseda strany Sulík vylúčil zo spolupráce len Ficov Smer a Kotlebovu ĽS NS, Poliačik si vie „len veľmi ťažko“ predstaviť spoluprácu s opozičnou stranou Borisa Kollára Sme rodina. „Milan Krajniak je náboženský fundamentalista, ktorý spochybňuje liberálnu demokraciu. Ak on je mozgom tohto zoskupenia, pre mňa je to za čiarou.“

    Šancou pre opozíciu by mohli byť noví politickí hráči. „Vždy prišli pred voľbami, vždy urobili 10 a viac percent. Aj teraz síce prišli noví hráči – Sme rodina a ĽS Naše Slovensko, ktorí urobili viac ako týchto 10 percent. Ja ale verím, že nové subjekty sa viac budú ťahať do stredu než na okraj,“ vysvetlil Poliačik pre aktuality.sk.

    - Reklama -