Poliačik pre PL: Fico ide na zotrvačník a Smer by mal byť nahradený. Liberál si udrel aj do Danka a prezradil, či má ťažké srdce na Sulíka

    0
    Martin Poliačik. (Autor: pk)

    Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, ktorého ste predsedom, prijal podnet vo veci živnosti Igora Matoviča. Ako bude výbor pristupovať k záležitosti, nebijú sa tu záujmy, keďže ide o pána Matoviča, ktorý má blízko k strane SaS, ktorej ste členom?

    Snažím sa, aby nebolo zohladňované nič iné len názory na dodržiavanie ústavného zákona. Tak ako som povedal včera (rozhovor bol zhotovený 22. 9. – pozn. redakcie), pre mňa je dôležité, aby bol dodržaný zákon a akékoľvek iné záujmy môžu byť predmetom politického rozhodovania v pléne. Bol by som rád, ak by na úrovni výboru základom každého rozhodovania poslanca bola snaha o dodržanie ústavného zákona.

    Aký je váš osobný pohľad na konflikt medzi pánom Matovičom a dvojkou aktivistov pani Krempaskou a pánom Weisenbacherom? Dá sa povedať, že ste na niekoho strane?

    Nie, nie. Nemyslím si, že na tento konflikt treba mať nejaký názor. Aj keď ochrana ľudských práv je téma, ktorej sa dlhodobo sám venujem a mnohé témy, ktorým sa pani Krempaská a pán Weisenabecher venujú, sú mi blízke, ale spôsob ich komunikácie a práce nie je vždy šťastný. Tým pádom nemám potrebu mať na tento konflikt nejaký názor. Týka sa zúčastnených strán a nie je predmetom verejného záujmu. Pre mňa je dôležité, že podnet, ktorý prišiel na výbor, bol legitímny, a budem sa ním zaoberať bez ohľadu na to, kto ho poslal.

    Hovoríte, že nesúhlasíte so spôsobom práce a komunikáciou pani Krempaskej a pána Weisenbachera. Ako sa pozeráte na vystupovanie Igora Matoviča, ktoré sa môže pre niekoho zdať až príliš konfrontačné?

    Chcem sa vyhnúť tomu, aby som ho hodnotil, lebo bez ohľadu na to, kto si čo myslíme, táto situácia je veľmi delikátna a nešťastná. Mojím najväčším problémom v tejto situácii je, že vo veľmi dôležitej a vážnej veci sa musíme riadiť podľa zákona, v ktorom všetci už šesť rokov zhodne tvrdíme, že ho treba zmeniť. Doteraz sa nenašla politická vôla, aby v ňom boli doriešené aspoň základné veci. Treba, aby bol zákon prísny tam, kde prísny byť má. Napríklad pri vykazovaní majetku, pri vykazovaní toho, akým spôsobom človek majetok používa, pri vykazovaní darov či pri vykazovaní konfliktu možných záujmov. Tam má byť zákon prísny a majetkové priznania detailné, no keď dôjde k nedbalostnému porušeniu zákona, tak by mala existovať určitá forma vôle na strane výboru, ktorý sa s tým môže nejako vyrovnať. Ak by väčšina výboru zastavila nejaké konanie, tak menšia časť poslancov, ktorí sú presvedčení, že konanie by malo pokračovať, nemá možnosť sa obrátiť na ústavný súd so žiadosťou o názor. Toto sú dôležité veci, ktoré v zákone už dávno mali byť. A preto, že predseda parlamentu Danko je ´ješitný´, nemôžeme začať pracovať na tom, aby sme tento deravý zákon zaplátali. Považujem to za nešťastnú situáciu, a keď sa do toho dostane určitá forma nedbalosti či obyčajnej ľudskej chyby, tak to môže vyústiť do konzekvencií typu možná strata mandátu. Podľa mňa by to tak byť nemalo.

    Priblížte ´ješitnosť´ pána Danka. Opíšte túto jeho vlastnosť.

    ´Ješitnosť´ je to v tom, že sa vyjadril, že nebude podporovať akúkoľvek činnosť iniciovanú zástupcami strany SaS.

    Čo hovoríte na tento prístup?

    Je nešťastný, lebo na jednej strane sa má posilňovať pozícia národnej rady a na druhej strane je zákon, ktorý by mala upravovať samotná národná rada. My na výbore by sme ho mali riešiť a pracovná skupina na pôde parlamentu by ho mala meniť, no nemá na to čas, lebo predsedom výboru je niekto z opozície.

    V ideálnom prípade by koalícia mala spolupracovať s opozíciou?

    Na zmene ústavného zákona určite, lebo inak deväťdesiatku budeme len ťažko hľadať.

    Čo by ste odkázali pánovi Dankovi?

    Ja mu nepotrebujem nič odkazovať.

    Čo by mal podľa vás zmeniť na svojom správaní?

    Mám záujem, aby pracovná skupina, ktorú som chcel poskladať, naozaj aj pracovala a pán Danko tomu bráni. Navrhol som mu dve veci. Nech deleguje jedného človeka zo SNS on alebo predseda klubu s tým, že budú pracovať v tejto pracovnej skupine alebo nech si to zoberie celé pod seba.

    Povedali ste mu to aj osobne?

    Áno, povedal.

    Daniel Lipšic sa vzdal mandátu poslanca. Bude v parlamente chýbať?

    Celkom určite. Neprináleží mi hodnotiť jeho rozhodovanie. Je to situácia, v ktorej by sme nikto nechceli byť a kto a aké konzekvencie vyvodí, je každého osobná záležitosť. Tak to beriem, a tak to aj rešpektujem. Daniel Lipšic bude v parlamente určite chýbať.

    Mali by si niektorí politici zobrať z pána Lipšica príklad a tiež sa vzdať svojho poslaneckého mandátu?

    Určite. Schopnosť vyvodiť voči sebe závery patrí k politickej kultúre, ale na Slovensku je stále zriedkavou záležitosťou.

    Kto konkrétne by sa mal pánom Lipšicom inšpirovať?

    (dlhé mlčanie) Za posledné roky tu bolo toľko káuz a reálnych škandálov, že keď teraz začneme hovoriť mená, tak z tohto rozhovoru bude zoznam.

    Skúste spomenúť, podľa vás tie „najväčšie ryby“…

    Stačí sa pozrieť na kauzu Bašternák a stačí sa pozrieť, ako ju komunikovala súčasná vládna garnitúra. Stačí sa pozrieť na včerajšie vystúpenie pani Tomanovej, ktorá pošliapala všetky pravidlá, ktorými by sa mala riadiť a ktoré majú chrániť deti a súkromie ľudí, o ktoré by mala dbať. Minister vnútra, ombudsmanka Tomanová a možno aj minister sociálnych vecí a práce by mali zvažovať, či zostanú vo svojich funkciách.

    Naruší odchod pána Lipšica z parlamentu prácu opozície? Prípadne, vie sa, kto ho nahradí?

    To sú veci, ktoré v priebehu dneška nikto neriešil. Expertíza a skúsenosti pána Lipšica budú mne osobne v niektorých situáciach v pléne určite chýbať. Boli to veci, pri ktorých sa dalo na neho obrátiť a spoľahnúť sa na neho. Hovoriť v súčasnosti o nejakej náhrade je jednak necitlivé, a jednak predčasné.

    Prednedávnom médiá rozoberali váš odchod z funkcie tímlídra pre školstvo. Ako sa to celé uskutočnilo?

    Nebolo to vôbec dramatické. Zo strany predsedu prišiel republikovej rade návrh a ten bol prijatý. To je celé.

    Prednedávnom sa pán Sulík v rozhovore pre PL.sk vyjadril, že medzi vami nedošlo k žiadnemu naštrbeniu vzťahov. No vy ste v interview pre Denník N prezradili, že: „Doteraz sme sa s Richardom Sulíkom vždy dokázali dohodnúť. V súčasnosti sa však dohodneme len na tom, že sa nevieme dohodnúť.“ Ako si vysvetľujete túto rôznorodosť názorov?

    Ten výrok sa týkal špecifickej témy, a to konkrétne utečencov a možno iných okrajových záležitostí. Nebol to výrok, ktorý by sa týkal všetkých tém. Bolo by nezmyselné, ak by som sa s Richardom Sulíkom na väčšine tém nezhodol, veď sme spolu pracovali na programe SaS a jeho základ v roku 2009 sme doslova písali my dvaja. Mnohé veci sú tam odvtedy a ak by sme v nich nemali jasno, tak by sme už zrejme dnes v jednej strane neboli. Keď sa pozrieme na politický program jednotlivých rezortov, tak tá zhoda tam je pomerne veľká, lebo to bola zhoda, na základe ktorej sme v podstate určovali podobu SaS. V citáte, ktorý spomínate, som hovoril o konkrétnej a špecifickej téme, o ktorej už komunikujeme dlhodobo a zhodu nájsť nevieme.

    Takže o odchode zo strany neuvažujete?

    Neviem, ako tieto dve veci spolu súvisia.

    Hovorilo sa aj o takom scenári…

    O mojom odchode zo strany sa šepká už tak dlho, že keby na tom malo byť aspoň zrniečko pravdy, tak už tu dávno nie som.

    Dali ste pánovi Gröhlingovi nejaké rady, ako má funkciu uchopiť?

    Na školstve spolupracujeme, odkedy prišiel do poslaneckého klubu a dokonca sme s tým začali už pred voľbami. Spolupráca je teraz úplne rovnaká, akurát sa vymenilo garde.

    Tesne po lete opäť odštartovali učiteľské protesty. Premiér Fico sa k nim vyjadril dosť kriticky. „Prečo neprotestovali cez leto?“ odkazuje učiteľom Fico v rozhovore pre Nový čas. Je to správny prístup premiéra k učiteľom?

    Mám taký pocit, že pán premiér Fico v poslednom čase stratil aj tie zábrany, ktoré mu ešte predtým možno niekto dobrými radami vytvoril alebo ich mal v rámci určitého politického pudu sebazáchovy. Aj jeho vyjadrenia k brexitu a učiteľom ukazujú, že úplne stratil cit pre náležitosť a situáciu. Je veľmi nešťastné, že sa podporujú mýty, že učitelia v lete nič nerobia, lebo to nie je pravda. Aj učitelia po celom školskom roku potrebujú určitú formu regenerácie. Sú krajiny, kde dokonca učitelia po niekoľkých odučených rokoch dostávajú rok na to, aby sa vzdelávali a písali práce a metodiku a celý čas ich za to platia. Skrátka sa počíta s tým, že učiteľské povolanie je veľmi náročné. Ako hovorím, pán Fico už stratil citlivosť alebo mu to je už jedno. Je možné, že toho už má fakt dosť a ide už len na zotrvačník a prestal si dávať pozor na ústa. Necitlivo sa vyjadroval na adresu utečencov pred voľbami, necitlivo sa vyjadroval k odchodu Británie z Únie a necitlivo sa teraz vyjadroval k učiteľom. A ešte k tomu to trápne večerné video, ktoré zavesil na internet (smiech).

    Myslíte to, kde televízneho redaktora nazve záchodovým pavúkom?

    Áno, áno. Nechcem ho tu nejak profilovať, ale môj dojem z neho je, že už mu to je skrátka jedno.

    Čím si to vysvetľujete?

    Či to je únava, alebo zmierovanie sa s tým, že pomaly končí, tak to neviem.

    Čo hovoríte na názor straníkov Borisa Zalu a Moniky Flašíkovej-Beňovej, ktorí tvrdia, že treba vymeniť vysokú smerácku elitu? Je to dobrý nápad alebo si myslíte, že Smer je tá „zlá“ strana, ktorá by mala zmiznúť z politického spektra?

    Ideálny koncept či ideálny scenár by bol, ak by táto strana bola nahradená normálnou a slušnou sociálno-demokratickou stranou.

    Na slovenskom politickom poli to začína ožívať. Vzniklo občianske združenie Progresívne Slovensko, ktoré má potenciál prerásť v politickú stranu, šepká sa o vzniku politického subjektu aj okolo osoby prezidenta Andreja Kisku a stranu plánuje založiť aj primátor Trenčína Richard Rybníček. Čo hovoríte na túto aktivitu? Môžu niektoré z týchto strán nahradiť práve Smer?

    Posledné voľby uvoľnili priestory, ktoré by mali byť na politickej mape prirodzene zaplnené a je len logické, že sa do toho priestoru snaží niekto dostať. Uvidíme, čo z toho bude a akým smerom sa tieto subjekty budú profilovať. V posledných rokoch nám tu vznikalo kadečo. Boli tu strany, ktoré mali rozpočty na kampaň v násobkoch toho, čo do nej investovala napríklad SaS a skončili s nula celá nič. Uvidíme, ako sa títo nováčikovia vyprofilujú a ja len uvítam, keď na politickej mape pribudne sila, s ktorou by sa dalo počítať do budúcnosti. Momentálne poskladať zmysluplnú alternatívu je blízke k nemožnému. Znamená to, že ak by prišiel hráč, ktorý by hru zamiešal a dalo by sa s ním počítať v budúcej proreformnej a slušnej vláde, tak to bude len dobre.

    Môžu sa stať vznikajúce strany konkurenciou aj pre SaS?

    Uvidíme.

    Hodnotili by ste takúto konkurenciu ako pozitívum?

    Keď sa na to pozrieme úplne zvrchu, tak čím viac liberálov, tým lepšie, lebo slovenská politika bola doteraz preplnená konzervatívnym myslením. Aj Smer je v zásade konzervatívnou stranou.

    Boris Zala prednedávnom pre PL.sk skritizoval Smer, že sa uberá práve tou konzervatívnou a nie sociálno-demokratickou cestou…

    Áno, Fico to nazýva rustikálnou sociálnou demokraciou. Aj vďaka takýmto vplyvom je priestor pre liberálnu politiku, ktorú by mali sociálni demokrati prirodzene hájiť, veľmi malý. Samozrejme, že ak by sa situácia v slovenskej politike zmenila, tak že liberálov bude pribúdať a liberálne témy budú rásť na sile, tak to uvítam. SaS sa o toto snaží, odkedy vznikla a myslím si, že sme v tom urobili poctivý a dobrý kus práce.

    Nemyslíte si, že nové strany by mohli ukradnúť volebné hlasy SaS?

    Bude to na nás, aby sme si túto pozíciu odkázali obhájiť.

    Ako?

    S poctivou prácou a prezentáciou liberálnych tém tak, ako sme to robili doteraz.

    - Reklama -