Poliaci zakladajú domobrany. Boja sa Ruska?

    0

    Podľa Lidových novín sa poľská vláda premiérky Beaty Szydlovej pustila do odvážneho projektu. Oficiálne tak začal platiť zákon o vzniku jednotiek domobrany, ktoré majú byť plnohodnotnou zložkou armády.

    Jadrom domobrany budú dobrovoľníci s pravidelnými povinnosťami a výcvikom, aby boli neustále v pohotovosti. V každej skupine budú aj experti na prípadné kyberútoky. Všetci ostatní by mali vedieť ovládať samopaly aj granátomety.

    Poľský minister obrany Grzegorz Kwaśniak tvrdí, že „tieto jednotky budú čeliť nebezpečenstvu, ktoré vychádza z terorizmu, informačnej vojny alebo sabotáže. Tradičná armáda dokáže reagovať na hybridný spôsob boja nedostatočne. Je však možné, že príde útok z východu, z Ruska. Najlepší a najvýhodnejší spôsob obrany je územná obrana“.

    Vláda ráta s tým, že do tohto projektu sa zapojí okolo 35-tisíc mužov a žien. Náklady by sa mali pohybovať okolo sedem miliárd eur. Členovia budú dostávať za pravidelný výcvik (dva víkendy v mesiaci) okolo 100 eur.

    Hlavným cieľom je vytvoriť do roku 2019 brigádu pre každé poľské vojvodstvo, ktorých je dokopy 16. Už počas januára majú byť na východe krajiny rozmiestnené dobrovoľnícke brigády. Prioritou je hraničná oblasť s Ukrajinou a Bieloruskom.

    Opozícia však v prípade tohto zákona pochybuje a protestovala, že by domobranu mohli nasadiť pri potlačení protivládnych demonštrácií.

    Autor: Oš

     

    - Reklama -