Pokuta 10 miliónov nehrozí novinárom! Koho sa teda týka? Rezignuje Pőtheová na svoj post? Valková reaguje na kauzu Úradu na ochranu osobných údajov

    0
    Ilustračná snímka. (Autor: unsplash.com)

    Úrad na ochranu osobných údajov je v súčasnosti stredobodom škandálu, keď sa mal vyhrážať pokutou 10 miliónov eur portálu Investigace.cz za neposkytnutie súčinnosti Úradu, pričom Úrad mal zisťovať zdroj, ktorý im poskytol video z kancelárie bývalého generálneho prokurátora D.Trnku. Viete to nejako vysvetliť?

    Účelom postupu úradu bola najmä jednoznačná identifikácia prevádzkovateľa, ktorý je zodpovedný za zákonnosť spracúvania osobných údajov kamerovým systémom. Úrad sa domnieval, že osoby zachytené na videu sú možnými prevádzkovateľmi kamerového systému, teda predovšetkým ide o osoby zodpovedné za spracúvanie osobných údajov. Treba si uvedomiť, že tam je neznámy počet ďalších fyzických osôb, ktorých údaje boli spracúvané kamerovým systémom, napríklad zamestnanci a úkony Úradu sa týkali najmä vzťahu k dotknutým osobám.

    Stojíte si za žiadosťou o spoluprácu a identifikáciu zdroja, alebo by ste spätne zvolili iný postup?

    Je dôležité si uvedomiť, že kamera nemala monitorovať bežný rodinný dom, ale pravdepodobne kanceláriu generálneho prokurátora Slovenskej republiky, v dôsledku čoho predpokladané spracúvanie osobných údajov, zrejme od samého počiatku nezákonné, nadobúda vysoký stupeň nebezpečnosti.

    V texte, ktorý zamestnanci poslali aj investigatívnemu centru bolo viacero zákonných poučení, a to jedno, je vybraté z celého kontextu textu a poučení. Keď si ho preštudujete, bude zrejmé, že sa netýka investigatívneho centra, nakoľko s pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou, nie sú prevádzkovatelia kamerového systému, ktorý bol namontovaný v kancelárii generálneho prokurátora.

    Predsa len, nezvolili by ste spätne možno jasnejšie formulovanú žiadosť?

    Je možné, že žiadosť môže byť pre laika mätúca. V budúcnosti bude úrad viac zvažovať, ktoré poučenia na ktorú žiadosť bude uvádzať.

    Nadácia Zastavme korupciu vyzýva predsedníčku Úradu Soňu Pőtheovú, aby rezignovala na svoju funkciu. Uvažuje o tom? Aký je jej postoj k zverejneným informáciám o vzťahu s Mariánom Kočnerom?

    Predsedníčka úradu je na dovolenke do konca februára.

    Médiá spájajú činnosť Úradu kvôli predsedníčke s Mariánom Kočnerom. Riaditeľka Nadácie Zastavme korupciu Zuzana Petková a redaktorka TV JOJ J.K.Dibáková vyhlásili, že Úrad nedal pokutu ani Martinovi Daňovi, ktorý je tiež v médiách spájaný s M.Kočnerom a proti ktorému oni podávali podnety a Úrad nekoná tak promptne. Vzniká tu taký akoby kočnerovský prepletenec.

    Nie je pravda, že Úrad v prípade podnetu pani Petkovej nekoná. Úrad návrh, ktorý nespĺňal všetky náležitosti eviduje, vyzval navrhovateľku na doplnenie návrhu, čo urobila a úrad vec prešetruje.

    Pokiaľ ide o Martina Daňa, resp. Ginn, úrad vedie konanie voči Ginn – u, ktoré však ešte nie je ukončené. Tiež prešetruje ďalší návrh.

    Úrad viedol aj ďalšie konanie voči nemu a boli uložené dve pokuty za neposkytnutie súčinnosti 500 eur a 2000 eur a jedna pokuta za marenie výkonu kontroly vo výške 5000 eur. Táto vec je momentálne na 2. stupni. Úrad sa tiež zaoberá aj podaním pani Dibákovej. Každý deň je úradu doručených približne desať podnetov a k tomu ešte niektoré hromadné podania. Úrad sa venuje všetkým.

    Ako zasahuje najnovšia kauza do fungovania Úradu?

    Pokračujú v plnení si svojich zákonných povinností.

    Lucia Balichová

     

    - Reklama -