Podržte sa: Takto to v Nemecku funguje s tými, ktorým nedajú azyl

    0
    Pyrotechnik skúma podozrivý ruksak na mieste výbuchu v bavorskom Ansbachu. (Autor: TASR)

    Mladý Sýrčan sa pokúsil preniknúť na hudobný festival v bavorskom Ansbachu, na ktorom sa zúčastnilo približne 2 500 ľudí. Mal pri sebe výbušné zariadenie a nedá sa vylúčiť, že chcel docieliť čo najväčší masaker. Stráž však Sýrčana nevpustila do areálu. Odpálil sa preto na verejnom priestranstve, zomrel a zranil ďalších 12 ľudí. Informuje o tom server bavorského denníka Süddeutsche Zeitung. Ten istý denník priniesol informácie, že išlo o neúspešného žiadateľa o azyl, ktorému bola žiadosť zamietnutá už pred rokom. Novinári sa teraz pýtajú, ako je možné, že stále žil v Nemecku. Odpovedal im minister vnútra Joachim Herrmann (CSU).

    „Postupovalo sa v súlade s politikou Spolkovej republiky Nemecko, ktorá vychádza z toho, že v Sýrii prebieha občianska vojna. K vráteniu neúspešných žiadateľov o azyl dochádza len vtedy, keď sa utečenec dopustil závažného trestného činu: vraždy, zabitia či znásilnenia. Vo všetkých ostatných prípadoch sa predpokladá, že deportácia je nežiaduca,“ oznámil novinárom člen bavorskej vlády.

    Nemecká legislatíva v zákone o pobyte počíta s tzv. inštitútom tolerancie, podľa ktorého môže za určitých okolností na území Spolkovej republiky Nemecko zostať aj neúspešný žiadateľ o azyl, ktorý nemá povolenie na pobyt. Pokiaľ však cudzinec opustí územie Nemecka, inštitút tolerancie sa naňho prestáva vzťahovať a do krajiny sa už nesmie vrátiť.

    Tzv. tolerované osoby nemôžu síce podľa zákona pracovať, ale počas dočasného pobytu v Nemecku im to obvykle umožnia. Tolerovaní neúspešní žiadatelia o azyl nemajú právo poberať sociálne dávky. Ale aj v tejto oblasti existujú výnimky. V Nemecku žije podľa úradov viac ako 100-tisíc ľudí, ktorí nemajú povolenie na pobyt, ale sú tolerovaní. V niektorých prípadoch vraj takí ľudia žijú v Nemecku až desať rokov, ich deti normálne chodia v niektorej zo spolkových krajín do školy a vzdelávajú sa s rodenými Nemcami.

    Od 1. júla 2015 je v platnosti legislatíva, podľa ktorej môžu tolerovaní neúspešní žiadatelia o azyl nakoniec získať trvalé povolenie na pobyt. Ľudia vo veku 15 až 20 rokov môžu získať povolenie na trvalý pobyt, ak v krajine žijú aspoň šesť rokov, chodia v Nemecku do školy alebo vykonávajú kvalifikovanú prácu.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU

    Ďalšie informácie si môžete v nemčine prečítať TU

    - Reklama -